Національна школа суддів України

Особливості роботи секретарів судових засідань в судах в умовах воєнного стану

27-30 березня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Одеським регіональним відділенням проводять підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів в режимі онлайн у програмі “Zoom”. 

З вітальними словами звернувся директор Одеського регіонального відділення Володимир ПИРОГОВСЬКИЙ, який побажав слухачам плідно використати час навчання і отримати всі необхідні знання і навички для покращення ефективності роботи секретарів судових засідань. Заступник директора Алла БАШТАННИК ознайомила слухачів з особливостями проходження чотириденної підготовки в режимі онлайн і регламентом роботи, звернула увагу на дотримання правил особистої безпеки під час повітряної тривоги, а також побажала бути активними під час обговорення актуальних проблем.

Суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина ЄДАМЕНКО розповість про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, а також зосередить увагу на юридичній відповідальності державних службовців при порушенні вимог трудової і виконавчої дисципліні.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим ХОДАКІВСЬКИЙ надасть інформацію щодо розгляду справ проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку і обговорить зі слухачами складні питання стосовно розмежування колабораційної діяльності із суміжними складами кримінальних правопорушень. Також суддя Максим ХОДАКІВСЬКИЙ проведе лекцію стосовно сучасних правил функціонування ефективної команди (суддя, помічник судді, секретар судового засідання) і правильному розподілу обов’язків між помічником судді та секретарем судового засідання.

Директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук Олена МІЛІЄНКО висвітлить питання правового статусу секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів і зупиниться на умовах проходження державної служби в судах.

Корисними для професійного розвитку будуть лекції керівника регіональної служби підтримки в Тернопільській області ДП Інформаційні судові системи”  Миколи ОЛІЙНИКА, в яких він розгляне  новели щодо створення технічного запису судового засідання і ведення протоколу (журналу) судового засідання засобами підсистеми відеоконференцзв’язку та проведе аналіз недоліків, допущених працівниками апаратів судів під час здійснення фіксування судового процесу технічними засобами.

Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України,  суддя у відставці Віра ГАЙДУК розповість про судову практику розгляду судами сімейних спорів і особливості вирішення окремих категорій житлових спорів.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА розкриє актуальні питання законодавства і практики відновлення втрачених судових проваджень.

Головний державний інспектор сектору з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Максим ЗАХАРОВ поділиться зі слухачами практичними порадами щодо заповнення електронних декларацій в умовах воєнного стану.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна КАДНИКОВА детально проаналізує найбільш поширені гендерні стереотипи, зокрема в організації роботи суду.

Пізнавальною для учасників буле лекція головного спеціаліста-психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України  Анжеліки ФАРАФОНОВОЇ щодо поняття місії або життєвої філософії, розуміння та пізнання себе, пошуку цілей і вибору цінностей, а також поклику в сучасному світі.   

Головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана КАБИШ поглибить знання щодо культури професійного мовлення юриста.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія ФЕЩЕНКО навчить слухачів ефективно управляти часом та ознайомить з ефективними методиками оптимізації робочого часу.

Під час підготовки учасники зможуть обмінятися досвідом та отримати корисну інформацію від досвідчених викладачів.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.