Національна школа суддів України

Особливості написання судового рішення у справах про воєнні злочини

2-3 серпня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить регіональний тренінг для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Базовий курс щодо міжнародних злочинів” за матеріалами та фінансової підтримки Управління закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великої Британії (Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO)) в рамках проєкту “Програма розвитку компетентностей для правничого сектору України”, який реалізує A4ID в режимі офлайн.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який привітав учасників тренінгу і викладачів, а також подякував міжнародному проєкту за підтримку і співпрацю.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук Світлана ЯКОВЛЄВА у вітанні побажала суддям плідної роботи та засвоєння нових знань.

Модератором регіонального тренінгу була начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Тетяна ФУЛЕЙ, яка провела знайомство учасників і опитування щодо їх очікувань від участі у тренінгу, звернула увагу слухачів на знання та навички на здобуття та удосконалення яких спрямований регіональний тренінг.

На початку регіонального тренінгу суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктор філософії в галузі права Ірина ШАПОВАЛОВА і суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська, кандидат юридичних наук Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО провели загальний огляд міжнародного кримінального права (МКП) та міжнародного гуманітарного права (МГП); розглянули ознаки та види міжнародних злочинів, а також зупинилися на джерелах МГП (“право Гааги”, “право Женеви”, звичаєве право) і основних принципах МГП.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло ЗІМІН розповів про застосування МГП та МКП в національних судах України. “Порушення законів та звичаїв війни” (ст. 438 КК України) і надав роз’яснення положень Римського статуту МКС та його юрисдикції.

Суддя, заступник голови Ленінського районного суду міста Дніпропетровська, доктор філософії в галузі права ТАУС Максим обговорив з учасниками тренінгу ознаки і види воєнних злочинів, а також злочини щодо особи.

Після перегляду відео ВВС про воєнні злочини щодо особи суддя, голова Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області  Марян МИЦАК провів обговорення відеоролика і практичного завдання.

Про заборонені способи і засоби ведення війни учасники дізналися під час виступу судді Сергія МЕЛЬНИЧЕНКА.

Пізнавальною була лекція судів Михайла ЗІМІНА і Марʼяна МИЦАКА про злочини проти людяності, злочини агресії та злочин геноциду.

На початку другого дня регіонального тренінгу модератор Тетяна ФУЛЕЙ провела структурну вправу для учасників стосовно їх вражень від першого дня тренінгу.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук Світлана ЯКОВЛЄВА і суддя Марʼян МИЦАК розкрили питання  оцінки доказів у справах про воєнні злочини національними судами України (ст. 91 КПК України, ст. 438 КК України) і провели аналіз вироків з ЄДРСР.

Під час виконання практичного завдання щодо особливості написання судового рішення у справах про воєнні злочини судді-викладачі Михайло ЗІМІН, Ірина ШАПОВАЛОВА і Максим ТАУС надали корисні і професійні поради колегам.

Для удосконалення і перевірки своїх знань учасникам регіонального тренінгу було запропоновано брати участь у двох експрес-опитуваннях, які провели судді-викладачі Сергій МЕЛЬНИЧЕНКО і Максим ТАУС.

На завершення навчального заходу модератор Тетяна ФУЛЕЙ обговорила проблемні питання щодо воєнних злочинів та підбила підсумки дводенного регіонального тренінгу.

Повний текст програми регіонального тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.