Національна школа суддів України

Опанування ефективною комунікативною взаємодією

20 березня 2024 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України провело семінар для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів “Прийоми мовленнєвого впливу та ефективної комунікативної взаємодії”.

Навчальний захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив слухачів з правилами онлайн- та регламентом заходу.

Доцент кафедри соціології Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат політичних наук, доцент Юлія Шмаленко знайомила слухачів з  мистецтвом суперечки та переконання, прийомами  мовного маніпулювання та їх нейтралізації.

З професором кафедри прикладної лінгвістики Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, доктором філологічних наук, професором Наталією Кондратенко учасники вивчали шляхи до  комунікативного співробітництва та закони успішного спілкування.

Врахування семантики у щоденному слововжитку, логічні помилки в мовленні та їхні  наслідки судді і помічники суддів розбирали з Тетяною Огнев’юк – доцентом кафедри права Європейського університету, Головою Правління Правничої асоціація “ДОБРОСУД”, сертифікованим тренером з правничої риторики, кандидатом юридичних наук.

На завершення учасники отримали поради щодо напрацювання навичок мовленнєвого самоконтролю і самоаналізу.