Національна школа суддів України

Обговорено апробований новий семінар з питань захисту дітей

25 квітня 2023 року у Національній школі суддів України проведено засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” під керівництвом головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Віри Гайдук.

В онлайн-засіданні взяли участь судді-розробники Катерина Котельва, Людмила Макаренко, Стелла Цибізова, Максим Ходаківський, Софія Данилів, працівники відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова, Олександр Сліпченко та Богдан Остудімов.

Розробники обговорили апробовані матеріали семінару-практикуму для суддів місцевих загальних судів на тему: “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану”. З урахуванням висловлених в анкетах учасниками семінару пропозицій розробники дійшли спільної думки щодо доцільності розширення лекційних матеріалів цього курсу та наповнення практичними завданнями, іншими інтерактивними методами щодо залучення слухачів до обговорення пропонованої тематики. Вирішено також використати для підготовки таких завдань ті питання, що задавалися учасниками зазначеного семінару під час його апробації та викликали певну дискусію. На наступному засіданні групи заплановано розглянути відповідні пропозиції, що мають бути підготовлені до того часу, для прийняття остаточного рішення.

Крім того, під час засідання розробники блоку “Цивільне судочинство” визначилися з напрямами подальшої роботи з виконання Плану науково-дослідної та науково-методичної роботи Національної шкоди суддів України на 2023 рік, розподілили обов’язки, окреслили орієнтовні строки підготовки нових заходів та їх опрацювання на робочих групах.