Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань роботи секретарів судового засідання адміністративних судів в умовах воєнного стану

19–22 лютого 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Одеським і Львівським регіональними відділеннями проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації за стандартизованою програмою секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів в режимі онлайн у програмі “Zoom”.

З вітальними словами виступила заступник директора Дніпровського регіонального відділення НШСУ, кандидат наук з державного управління Алла БАШТАННИК, яка розповіла слухачам про особливості проведення підготовки в режимі онлайн, ознайомила з програмою чотириденного навчання і регламентом роботи, побажала учасникам успіхів в отриманні знань та підвищенні свого професійного рівня.  

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь ІЛЬКОВ; суддя, заступник голови Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Володимир ГОРБАЛІНСЬКИЙ; суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, LL.M з медіації, президент Української асоціації суддів з медіації Андрій РИЩЕНКО розглянуть проблемні питання впровадження медіації як способу попередження і зменшення надмірного робочого навантаження в судах, а також нададуть інформацію про процедуру медіації у світовій практиці.

Директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук Олена МІЛІЄНКО розповість про правовий статус секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів і вимоги, що пред’являються до осіб призначених на посади секретарів судового засідання; а також про відповідальність секретаря судового засідання згідно з трудовим законодавством та законодавством, що регулює проходження державної служби.

Під час лекції судді, голови Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Андрія КОРЕНЕВА і судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктора юридичних наук, професора Василя ІЛЬКОВА учасники підготовки матимуть можливість поглибити знання щодо верховенства права як засади судочинства в умовах воєнного стану.

Професор кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету “Дніпровська політехніка”, доктор юридичних наук, професор Ганна БЛІНОВА зосередить увагу слухачів на актуальних питаннях запобігання та протидії корупції, особливості електронного декларування в умовах воєнного стану і конфлікту інтересів.

Сприятиме професійному зростанню секретарів судового засідання лекція судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ганни КАДНИКОВОЇ щодо процесуальних вимог до ведення протоколу судового засідання, специфіки складання та оформлення протоколів про окремі процесуальні дії, а також ведення протоколу судового засідання при допиті експерта в суді.  

Начальник навчального відділу Департаменту розробки програмного забезпечення Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Тетяна СНІГУР ознайомить учасників з новелами щодо створення технічного запису судового засідання і ведення протоколу (журналу) судового засідання засобами підсистем відеоконференцзв’язку.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду у відставці, кандидат юридичних наук Ірина ВЕРБА висвітлить ефективні механізми забезпечення соціального захисту населення.

Практично значущим та актуальним для секретарів судових засідань буде вивчення деяких питань роботи в ЄСІТС і програмі “ДСС”, створення електронних документів та обмін електронними документами між судом і учасниками судового процесу за допомогою підсистеми “Електронний суд” разом із керівником регіональної служби підтримки в Тернопільській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Миколою ОЛІЙНИКОМ.

З лекції начальника юридичного відділу Південного регіонального офісу Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні, адвоката, кандидата юридичних наук Яніни ГРАБОВОЇ слухачі дізнаються про судово-правовий захист внутрішньопереміщених осіб і захист прав осіб, що проживають на тимчасово окупованій території та територіях, що межують з нею. 

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА розповість про відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану.

Заступник керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду Олена РОЗУМНЯК поінформує учасників про вимоги до посвідчення копій судових документів та судових рішень, порядок посвідчення копій судових документів і вручення судового рішення.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ганна КАДНИКОВА акцентує увагу слухачів на гендерних аспектах у роботі суду.

Керівник апарату Одеського окружного адміністративного  суду Ольга ПАСІЧНИК обговорить зі слухачами актуальну тему щодо запровадження сервісів для вразливих груп населення.

Головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка ФАРАФОНОВА надасть практичні поради стосовно підвищення життєстійкості особистості, а також розгляне вплив стресу і подолання синдрому професійного вигорання.

Після успішного завершення підготовки секретарі судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів отримають електронну форму Сертифіката НШСУ.

Програма підготовки була розміщена на сайті НШСУ в розділі “Підготовка працівників апаратів суддів”.