Національна школа суддів України

Обговорення актуальної судової практики

19–23 лютого 2024 року Одеське та Дніпровське регіональні відділення Національної школи суддів України проводять спільну підготовку для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів та помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Підготовку відкрили начальник відділу підготовки суддів НШСУ Іван Балаклицький та голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який привітав суддів з Днем Державного Герба України, подякував захисникам України за можливість працювати і навчатись, а також зазначив важливість проведення навчання суддів та помічників суддів, зауваживши, що підготовка присвячена актуальним питанням сьогодення.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський ознайомив слухачів з програмою та правилами проходження онлайн-навчання.

Розпочала підготовку суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, професор Оксана Грищук лекцією щодо принципів верховенства права в рішеннях Конституційного Суду України.

Застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві розглянула Жанна Лук’яненко, адвокат, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 рр.). Крім того, викладачка запропонувала ознайомити суддів з практикою ЄСПЛ щодо розмежування конфлікту інтересів у діяльності судді з втручанням в особисте життя.

Цикл лекцій прочитають судді Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді:

– доктор юридичних наук Володимир Бевзенко розкриє проблемні питання звільнення військовослужбовця зі служби в особливий період під час воєнного стану, а також зверне увагу слухачів на особливості судової практики у сфері містобудування і архітектури;

– доктор юридичних наук, професор Ян Берназюк дискутуватиме з учасниками на тему представництва прокуратурою інтересів держави в адміністративному суді та тему впливу Закону України “Про адміністративну процедуру” на практику адміністративних судів;

– кандидат юридичних наук Анна Бучик знайомить з актуальними питаннями розгляду пенсійних та соціальних спорів;

– доктор філософії у галузі права Андрій Жук розповівсть про особливості застосування процесуальних норм в адміністративному судочинстві в умовах воєнного стану.

Мотивованість судового рішення як одну з основних вимог до якості судового рішення роз’яснить слухачам Олександр Ситников, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук.

Член Вищої ради суддів Інна Плахтій обговорить з колегами законодавство та практику дисциплінарної відповідальності суддів.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Ігор Завальнюк прочитає лекцію щодо особливостей провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, інших суб’єктів владних повноважень.

З узагальненням практики Верховного Суду щодо процесуальних строків знайомить колег Ганна Лебєдєва, суддя Миколаївського окружного адміністративного суду.

Окремі публічно-правові спори щодо проходження військової служби розгляне Олег Анісімов, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду, доктор філософії в галузі права, доцент кафедри процесуального права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів НШСУ Анжеліка Фарафонова знайомить із психологічними особливостями комунікативної компетенції.

Практичні поради щодо роботи з підсистемою “Електронний суд” надасть Вадим Коваль, начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи”.

Крім того, у межах підготовки суддів і помічників суддів відбудеться тренінг “Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних з застосуванням податкового та митного законодавства”, модератором якого є начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Любов Гончар. Для проведення тренінгу запрошено суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду: доктора юридичних наук, доцента Наталію Блажівську і доктора юридичних наук Ірину Желтобрюх; суддю Другого апеляційного адміністративного суду Яну Макаренко; суддю Черкаського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук, доцента Ларису Трофімову; суддю Окружного адміністративного суду міста Києва Валерія Кузьменка.

Насичена програма підготовки передбачає активну роботу, у результаті якої слухачі ділитимуться враженнями, висловлюватимуть свої побажання й пропозиції, а також отримають Сертифікати Національної школи суддів України. З програмами заходів можна ознайомитись на сайті НШСУ.