Національна школа суддів України

Нормативно-правове регулювання правил перетинання державного кордону України в умовах воєнного стану

25 березня 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар “Особливості розгляду адміністративних справ щодо оскарження рішень уповноважених осіб ДПСУ про відмову в перетині державного кордону України громадянину України в умовах воєнного стану” для суддів окружних адміністративних судів і помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Із вітальними словами виступив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив учасників з програмою семінару і регламентом роботи, звернув увагу на особливості проведення семінару в режимі онлайн, а також був модератором навчального заходу.

На початку семінару заступник начальника управління організації прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Валерій БОЙКО і заступник начальника відділу управління організації прикордонного контролю Департаменту охорони державного кордону Андрій КУЗЬМЕНКО розповіли про нормативно-правове регулювання правил перетинання державного кордону в умовах воєнного стану.

Заступник начальника відділу військового обліку, бронювання та впровадження Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Сергій КРАВЧУК був запрошений для обговорення проблемних питань щодо вимог для отримання дозволу на перетин кордону військовими та військовозобов’язаними чоловіками та жінками, які мають право виїзду за кордон.

Головний аналітик консолідованої інформації Громадської організації “Десяте квітня” Сергій БУРДИНЮК ознайомив з діяльністю громадських організацій у здійсненні недержавного моніторингу державного кордону України.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду у відставці, кандидат юридичних наук Ірина ВЕРБА і суддя Чернівецького окружного адміністративного суду, доктор філософії в галузі права, доцент кафедри процесуального права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Олег АНІСІМОВ зосередили увагу слухачів на особливості судового розгляду адміністративних справ щодо оскарження рішень уповноважених осіб ДПСУ про відмову в перетині державного кордону України громадянину України в умовах воєнного стану.  

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Олеся АРТОУЗ зупинилася на проблемах застосування конвенційних норм та рішень ЄСПЛ національними судами щодо захисту прав громадян України на виїзд за межі держави в умовах воєнного стану.

Адвокат Віра ТАРАСЕНКО надала практичні поради щодо перетину державного кордону в умовах воєнного стану та перебування в країнах ЄС.

Всі тематичні питання семінару викликали у слухачів жваву дискусію і активний обмін думками.

Повний текст програми семінару розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.