Національна школа суддів України

Неплатоспроможність фізичних осіб

22 березня 2024 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних господарських судів усеукраїнський семінар “Особливості провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб” на платформі ZOOM.

Начальний захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ, який акцентував увагу на актуальність даної теми, особливо в сучасних реаліях військового стану, коли за певних економічних обставин фізична особа або фізична особа – підприємець  неспроможні виконати свої зобов’язання з виплати боргів. Це може бути наслідком різних причин: загальний економічний спад розвитку країни та інфляційні процеси, збільшення фінансових витрат, втрата роботи або невдалі інвестиції тощо. Тому на господарські суди покладається важлива місія щодо зваженого та об’єктивного підходу до розгляду справ даної категорії.

Про актуальні проблеми і об’єктивність підстав відкриття проваджень у справах про неплатоспроможність фізичних осіб, судову практику, зловживання правами учасниками справи, особливостями визнання боржника банкрутом, реструктуризацію як спосіб відновлення платоспроможності боржника, закриття провадження за ініціативою суду та процедури транскордонного банкрутства фізичних осіб перед суддями виступили судді: Великої Палати Верховного суду  Олександр БАНАСЬКО,  Верховного суду у Касаційному господарському суді Сергій ЖУКОВ, Північного господарського апеляційного суду Борис ПОЛЯКОВ, Господарського суду Одеської області Лілія ГРАБОВАН, Господарського суду Вінницької області Роман МІЛІЦІАНОВ, Господарського суду Київської області Олена ЯНЮК та докторант Запорізького національного університету Родіон ПОЛЯКОВ.

Модерувала семінар провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Юлія Блінова.