Національна школа суддів України

Навички управління рухом судових справ

16 червня 2021 року Національною школою суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) та за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” було проведено черговий із серії вебінарів для суддів, працівників апарату суду на тему “Навички управління рухом судових справ”.

Вебінар розпочали викладачка Національної школи суддів України, керівниця робочої групи з розробки навчального курсу “Здійснення суддею контролю за рухом справ, що знаходяться у його/її провадженні: основи та основні принципи”, суддя Вищого адміністративного суду України Любов Гончар, заступниця керівника Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Наталія Петрова та менеджерка з суддівської освіти Національного суддівського коледжу (Ріно, США) Мері Бьордік.

Було відмічено про значну нестачу суддівських кадрів в Україні, що змушує діючих суддів більш активно застосовувати сучасні підходи до управління рухом судових справ та прискорення проваджень. Тому корисним є ознайомитися із засобами, які судді зможуть застосувати для успішного дотримання графіку розгляду справ, що знаходяться в їх провадженні, взаємодії зі сторонами процесу задля прискорення судових засідань та забезпечення своєчасного та ефективного вирішення справ. 

Під час заходу викладачі - високоповажна Ілона Холмс, екс-суддя окружного суду округу Бровард, штат Флоріда та високоповажний Джон Молейсон-молодший, суддя підрозділу “Е” 24-го судового округу в місті Гретні, штат Луїзіана, при інтерактивному спілкуванні зі своїми українськими колегами поділилися американським досвідом, що використовується суддями при їх безпосередньому впливі на управління рухом судових справ, алгоритмами диференційованого управління рухом судових справ певної категорії, а також дали практичні поради з діагностування проблем, розробки плану дій для їх вирішення та забезпечення своєчасного та ефективного завершення судового процесу. 

Загалом у вебінарі взяло участь близько 50 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів та співробітників Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів буде присвячено темі колегіального ухвалення судових рішень і відбудеться 23 червня 2021 року.