Національна школа суддів України

Напрями співпраці з Вищою школою юстиції Італії

12 грудня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів робочу онлайн-зустріч з членами Ради директорів Вищої школи юстиції Італії Марко Альмою та Джанлукою Грассо з метою визначення подальших шляхів спільної діяльності.

Співпраця між двома закладами суддівської освіти розпочалася у другому півріччі 2022 року і була направлена на проведення вебінарів для українських суддів з питань арешту та конфіскації активів. А вже 30 жовтня 2023 року керівниками установ було підписано Меморандум про співпрацю.

Нинішню зустріч було присвячено плануванню напрямів співробітництва між Національною школою суддів України та Вищою школою юстиції Італії у 2024 році. У фокусі взаємодії – обмін досвідом, організація і проведення навчальних заходів для українських суддів та прокурорів. Зокрема, було визначено доцільність сконцентрувати увагу на тематичних вебінарах щодо протидії корупції, залученні італійських експертів до програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, яку НШСУ проводитиме у лютому-березні 2024 року, та ознайомленні групи суддів і прокурорів з досвідом Італії щодо практики розгляду корупційних правопорушень. Також значну увагу буде приділено питанням кіберзлочинності та проведенню вебінару щодо методології визначення ефективності навчальних заходів (обмін досвідом).

Сторони домовилися про обмін інформацією та деталями щодо озвучених пропозицій.

Участь у зустрічі від НШСУ також взяли начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та наукова співробітниця цього відділу Оксана Прядка.