Національна школа суддів України

Налагодження співпраці з Міжнародною асоціацією юристів

1 березня 2023 року ректор Микола Оніщук провів робочу зустріч з виконавчим директором Міжнародної асоціації юристів Марком Еллісом та виконавчою директоркою Асоціації правників України Інною Ліньовою.

У ході зустрічі партнери обговорили можливі шляхи співпраці між Національною школою суддів України та Міжнародною асоціацією юристів за трьома ключовими напрямами, зокрема:

– Аналіз цифрових доказів воєнних злочинів. Так, МАЮ розробила застосунок для документування злочинів “EyeWitness to Atrocities”. Програма є єдиним існуючим технічним рішенням, яке в автоматичному режимі збирає метадані, що підтверджують автентичність фото/відео/аудіо записів, і захищає інформацію, завантажену в програму, від подальшого редагування. За підтримки АПУ, між МАЮ та Офісом Генерального прокурора України укладено Меморандум про співпрацю, однак питання прийнятності цифрових доказів, в тому числі отриманих за допомогою “EyeWitness to Atrocities”, залишається актуальним;

– Проведення для українських суддів тренінгів та інших навчальних заходів щодо розгляду справ про воєнні злочини. АПУ та МАЮ працюють за схожим напрямом (представництво інтересів у справах про воєнні злочини) з Міністерством юстиції та Координаційним центром з надання правової допомоги, що теж зафіксовано у відповідному Меморандумі про співпрацю;

– Проведення для українських суддів тренінгів та інших навчальних заходів щодо розгляду справ про військові злочини із залученням міжнародних експертів. У відповідь на запит Міністерства оборони України, АПУ та МАЮ впроваджують ряд заходів, спрямованих на вдосконалення законодавства про порядок несення військової служби і представництво інтересів військових у справах про вчинення військових злочинів і проступків.

У зустрічі від Національної школи суддів України також брали участь заступник начальника відділу Олександр Іщенко та старша наукова співробітниця Оксана Прядка.