Національна школа суддів України

Мистецтво написання судового рішення

11 серпня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, помічників суддів Верховного Суду у Касаційному цивільному суді на тему Стандарти написання судового рішення в цивільній справі”.

Навчання організовано та проведено відділом підготовки суддів Національної школи суддів України спільно з Дніпровським та Львівським регіональними відділеннями.

Захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який привітав учасників та учасниць семінару-практикуму від імені ректорату НШСУ та висловив сподівання, що семінар буде корисним та цікавим, адже запропоновану тему можна вважати “класичною” чи “базовою” для кожного виду судочинства. Очільник відділу підготовки суддів представив викладачів семінару-практикуму та подякував їм за багаторічну співпрацю з НШСУ.

Володимир Поплавський – директор Дніпровського регіонального відділення вітаючись із слухачами зазначив, що не випадково у семінарі бере участь велика кількість слухачів – помічників суддів, адже саме вони причетні до написання проєктів судових рішень.       

Навчання розпочато презентацією судді Великої Палати Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Дмитра Гудими, який у своєму виступі розкрив питання належного структурування судового рішення як одної із важливих складових стандартів його написання.

До проведення семінару-практикуму також запрошено суддю Івано-Франківського апеляційного суду, кандидата юридичних наук Андрія Малєєва та суддю Деснянського районного суду м. Києва, кандидатку юридичних наук  Валерію Бабко. Захід модерувала заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

В межах програми заходу опрацьовано засадничі питання щодо написання проєктів рішень у цивільних справах, зокрема:

-  структурування тексту судового рішення як одного із показників його якості;

- порядок написання судового рішення судом першої інстанції та процесуальні аспекти;

-  розподілене авторство судового рішення.

По завершенню кожної презентації учасники та учасниці семінару-практикуму ставили запитання суддям-викладачам, обмінювались досвідом з піднятої проблематики та отримали практичні поради щодо особливостей написання проєктів судових рішень в цивільному судочинстві.