Національна школа суддів України

Майбутні судді вивчають загальні положення та принципи доказового права

21 вересня 2018 року Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України для кандидатів на посаду судді проводиться тренінг “ Докази та доказування ”.

Для проведення тренінгу запрошено тренерів–викладачів:  суддю  Апеляційного суду Чернівецької області Ігоря Лисака та суддю Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Надію Сташків.

Розпочинаючи навчання викладачі наголосили на тому, що даний  тренінг розроблений для кандидатів на посаду судді, під час якого слухачі отримають знання, суддівські навички та розуміння соціального контексту, необхідні для вирішення цивільних спорів.

Навчання для кандидатів на посаду судді проводиться із застосуванням інтерактивних методів навчання: міні–лекцій із презентаціями PowerPoint, демонстрацією відеороликів, проведенням експрес–опитування, виконанням практичних завдань у малих групах, розв’язанням ситуативних завдань, тощо.

У ході тренінгу слухачі навчаться правильно визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми права, які регулюють вирішення цивільних спорів. Тренери–викладачі поділяться своїм досвідом знаходити та враховувати юридичні позиції та висновки в актах Конституційного Суду України, правові позиції Верховного Суду та роз’яснення Пленуму Верховного Суду при вирішенні справ.

Програмою тренінгу передбачено виконання практичних завдань у малих групах, розв’язання ситуативних завдань, після виконання яких слухачі та слухачки будуть краще розуміти предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню. Отримають навички вирішити спір з дотриманням процесуальних норм права, зокрема розумних строків розгляду, прийняти справедливе, обґрунтоване та мотивоване належним чином рішення.