Національна школа суддів України

Кримінальна відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України

5 квітня 2024 року Одеське і Дніпровське регіональні відділення Національної школи суддів України провели семінар-практикум для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Злочини проти основ національної безпеки України в умовах війни та окупації”.

Навчальний захід відкрили директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський і директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, які ознайомили учасників з форматом проведення семінару-практикуму та представили фахову команду викладачів. Модерувала захід – директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

У ролі викладачів (тренерів) у заході взяли участь: заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Наталія Антонюк; в. о. завідувача відділу проблем кримінального права, кримінології та судоустрою Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор Зоя Загиней-Заболотенко; доцент кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Микола Рубащенко; судді Тетяна Бобко, Лілія Дараган, Катерина Котельва.

Упродовж семінару були висвітлені та обговорені теми кримінальної відповідальності за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, а також презентовано погляд на колабораційну діяльність крізь призму МГП, МППЛ та МКП.

У заключній частині освітнього заходу було проведено експрес-опитування і сесію запитань-відповідей.

За результатами навчання всі учасники отримали Сертифікати НШСУ.