Національна школа суддів України

Конституційний Суд України: історія створення та виклики сьогодення

27 жовтня 2022 року згідно з Календарним планом Національної школи суддів України суддя Конституційного Суду України Галина Юровська провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів лекцію “Конституційний Суд України: історія створення та виклики сьогодення”.

Національна школа суддів України продовжує традицію у проведенні циклу навчальних лекцій для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів за участі судді Конституційного Суду України, кандидатки юридичних наук Галини Юровської. У вітальній промові вона, зокрема, зазначила, що лекція присвячена передумовам та історії створення Конституційного Суду України, його діяльності та рішенням.

Доповідачка під час презентації розповіла про порядок призначення та вимоги до суддів КСУ, їх повноваження, порядок звернення та форми звернень, процедуру розгляду звернень, принцип гласності судових засідань. Наголосила, що діяльність КСУ спрямована на забезпечення демократичного, правового режиму та дотриманням принципу верховенства права органами державної влади.

Також Галина Юровська розповіла про прийняття Закону України “Про Конституційний Суд України”, обрання першого складу, на слайдах показала навантаження та кількість розглянутих справ в розрізі років. На презентації можна було побачити правові засади діяльності КСУ: порядок та склад, організаційну структуру, повноваження, законодавчі зміни щодо повноважень, вимоги до кандидатів на посаду судді КСУ, структуру секретаріату.

Також в ході лекції слухачі мали можливість пройти в інтерактивній формі тест на знання законодавства та історії Конституційного Суду України.

Під час навчання судді долучалися до обговорення тематики лекції та отримали ґрунтовні відповіді на озвучені запитання.