Національна школа суддів України

Комітетські слухання щодо виконання Україною рішень ЄСПЛ

9 грудня 2020 року в режимі відеоконференції відбулися комітетські слухання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики на тему: "Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини".

Метою комітетських слухань було обговорити стан виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини та вимоги Ради Європи щодо їхнього виконання в контексті взятих Україною міжнародних зобов’язань, зокрема, рішень ЄСПЛ у справах “Юрій Миколайович Іванов проти України”, групи Жовнера та “Бурмич та інші проти України”; обговорити та визначити пріоритетні кроки та заходи щодо виконання рішень ЄСПЛ, які були предметом обговорення на цих комітетських слуханнях.

Учасниками комітетських слухань були представники Ради Європи, народні депутати та представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України та інших органів виконавчої влади; представники Верховного Суду.

У своєму виступі на тему «Забезпечення професійної підготовки суддів з питань вивчення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у системі заходів загального характеру» Тетяна Фулей, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ, розповіла про досвід Національної школи суддів України щодо впровадження Конвенції та практики ЄСПЛ у процес підготовки суддів та кандидатів на посаду судді. Тетяна Фулей наголосила, що НШСУ започаткувала впровадження вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ у професійну підготовку суддів ще у 2014 році, розробивши Концепцію національних стандартів суддівської освіти , яка визначила, що «Використання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, принципів суддівської етики та соціального контексту при здійсненні правосуддя (включаючи ґендерний аспект, врахування потреб людей з обмеженими можливостями тощо) має бути інтегрованим у зміст кожного навчального курсу». Результат діяльності НШСУ щодо впровадження вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ у суддівську освіту втілився у Київські рекомендації про зміст та методологію суддівської освіти з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини та виконання рішень Європейського суду з прав людини, які були розроблені НШСУ та представниками Ради Європи та схвалені державами-членами учасниками Міжнародної конференції високого рівня «Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів» 9 грудня 2019 року (м. Київ).

Комітетські слухання можна переглянути за адресою:  https://www.youtube.com/watch?v=2e00JlqEUvc&feature=youtu.be. Інформаційно-аналітичні матеріали до комітетських слухань на тему: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» доступні за адресою: http://kompravpol.rada.gov.ua/news/main_news/73588.html