Національна школа суддів України

Кібербезпека та виклики сьогодення в суддівській діяльності

18 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн-семінар для помічників суддів на тему “Кібербезпека та виклики сьогодення в суддівській діяльності”.

Семінар відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який представив викладачів, розповів про правила роботи в онлайн-режимі та звернув увагу присутніх на тотальний рівень проникнення кіберпростору у повсякденне життя людей під час воєнного стану, побажав гарного настрою і натхнення під час роботи на семінарі.

Викладачами для проведення заходу запрошені: начальник третього управління (інформаційних технологій та програмування) Департаменту кіберполіції Національної поліції України, кандидат юридичних наук Станіслав Самойлов, спеціаліст Управління CERT-UA Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, старший лейтенант Володимир Мартинов,  суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Анна Мостецька, провідна наукова співробітниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, доктор філософії в галузі знань “Право” Тетяна Богданевич. Модерування семінару здійснювала заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

Розпочався семінар вивченням практичного досвіду кіберполіції з розслідування та протидії кіберзлочинам і кіберзагрозам, збору електронних (цифрових) доказів (виявлення, огляду, фіксації, вилучення та упакування носіїв) під час воєнного стану разом із Станіславом Самойловим.  У своїй презентації Тетяна Богданевич звернула увагу присутніх на види кіберзлочинів (фішинг, вішинг, шахрайство), актуальну судову практику у кримінальному судочинстві в Україні та міжнародний досвід розгляду судами справ даних видів злочинів. Анна Мостецька обговорила із аудиторією питання цифрової безпеки помічників суддів у повсякденному житті і у професійній діяльності. На завершення учасники отримали практичні рекомендації та корисну інформацію про безпечні антивірусні програмні забезпечення, практичні інструменти захисту: захист паролів, двофакторну автентифікацію, налаштування та програмні забезпечення, заходи кібергігієни від Володимира Мартинова.

У ході семінару учасники мали можливість задати питання викладачам-експертам, поділилися власним досвідом кібератак, а також звернути увагу на проблеми, що традиційно мають місце у протидії кіберзлочинам, які виникли внаслідок військової агресії росії проти України.

За результатами участі у навчальному семінарі учасники отримали  Сертифікати Національної школи суддів України.