Національна школа суддів України

Інтерпретація судових доказів та ДНК-експертиза у контексті воєнних злочинів

28 жовтня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Центром навчання суддів та прокурорів Нідерландів і Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Європейської мережі суддівської освіти провела онлайн–вебінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, працівників апаратів судів та прокурорів “Інтерпретація судових доказів. ДНК-експертиза в контексті воєнних злочинів”.

Навчання відкрили виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та член Керівної ради Центру навчання суддів та прокурорів Нідерландів Ремко ван Турен, які відзначили важливість теми заходу в реаліях сьогодення з точки зору досягнення єдності у розслідуванні воєнних злочинів та розгляді відповідних кримінальних проваджень у суді. Також було відмічено, що нинішній вебінар став третім навчальним заходом щодо проблематики інтерпретації судових доказів та практичної оцінки доказів судами в контексті воєнних злочинів, організований Національною школою суддів України у співпраці з Центром підготовки суддів та прокурорів Нідерландів у межах реалізації Тренінгової програми для українських суддів Європейської мережі суддівської освіти.

Викладачами вебінару були радниця з міжнародної судової експертизи, координаторка наукової підтримки у Нідерландському інституті судової експертизи Доріс Ерхарт та судово-медичний експерт з біологічних слідів і ДНК у Нідерландському інституті судової експертизи Йерун Варнаар. У ході своїх презентацій міжнародні експерти детально обговорили із суддями та прокурорами тематику судових доказів в контексті воєнних злочинів, а також розповіли про практичні аспекти ДНК-експертизи у судових справах.

Після виступів спікерів відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої  слухачі вебінару мали можливість поставити додаткові запитання з тематики заняття та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Проведене навчання продемонструвало зацікавленість суддів і прокурорів в отриманні додаткових знать щодо проведення судових експертиз та розгляду судами доказів у справах про воєнні злочини в країнах Європи.

Модерував навчання заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко.

\