Національна школа суддів України

Імплементація міжнародного права та організація його виконання

17 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела онлайн семінар для помічників суддів та працівників апарату Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду на тему “Взаємодія України з Міжнародним кримінальним судом: імплементація міжнародного права та організація його виконання”.

Заняття провела викладач Національної школи суддів України, доцентка кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська.

Під час виступу викладач окреслила поняття юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо кримінальних злочинів, поняття міжнародного злочину, його ознаки, вказала на категорії міжнародних злочинів, які є сталими злочинами та містяться у ст.5 Римського статуту МКС.

Доповідач представила слухачам  види воєнних злочинів згідно статті 8 Римського статуту. Окрема увага акцентувалася на Женевських конвенціях та Додаткових протоколах до них, імплементації процедури положень збору та оцінки доказів відповідно до правил процедури Міжнародного кримінального суду, а також на видах воєнних злочинів і суб’єктах відповідальності за них, наводилися конкретні приклади воєнних злочинів в Україні, аналіз статей ККУ, що криміналізують окремі воєнні злочини.

Під час обговорення низки питань викладач надала важливу інформацію, поглибила знання працівників апарату стосовно національних і міжнародних механізмів реалізації кримінальної відповідальності за воєнні злочини. Упродовж фахової дискусії учасники мали можливість обмінятися думками стосовно теми виступу доповідача, отримати вичерпні, фахові відповіді.