Національна школа суддів України

Гарантії захисту трудових прав в умовах воєнного стану

20 вересня 2023 року в місті Києві Національна школа суддів України за участі Національної служби посередництва і примирення провела семінар-практикум для суддів місцевих та апеляційних судів “Гарантії захисту трудових прав: судова практика та новели законодавчого регулювання під час воєнного стану”.

Семінар-практикум відкрили начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький та в.о. начальника відділу підготовки викладачів(тренерів) Тамара Закревська, які підкреслили важливість нинішнього практичного навчального заходу, оскільки матеріали були розроблені з урахуванням змін до законодавства, які регулюють трудові правовідносини в умовах воєнного стану.

Модерував захід суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський.

Перша заступниця голови Національної служби посередництва і примирення Світлана Запара презентувала лекцію “Проблеми правового регулювання колективних трудових спорів в Україні: стан та перспективи. Вона відзначила вагомий внесок суддів, які були залучені до обговорення законопроєкту “Про колективні трудові спори” в межах реалізації Плану спільних дій Національної школи суддів України та Національної служби посередництва і примирення щодо вдосконалення законодавства України про працю й правозастосовної практики, вдосконалення існуючих способів захисту порушених прав, а також підготовки та підвищення кваліфікації суддів і працівників суду у зазначених напрямах.

Суддя Полтавського районного суду Полтавської області Стелла Цибізова ознайомила слухачів з особливостями трудових правовідносин в умовах воєнного стану. Далі судді-розробники Катерина Котельва та Людмила Макаренко детально розкрили питання застосування судами новітнього законодавства під час розгляду справ, пов’язаних з трудовими правовідносинами оперуючи практикою національних судів та ЄСПЛ та провели опитування. Лекція судді Валентини Маліновської “Окремі аспекти вирішення питань щодо оплати праці: законодавство та судова практика” була завершальною на семінарі та викликала зацікавленість учасників у зв’язку з суттєвими змінами у законодавсті у цій сфері.