Національна школа суддів України

Гарантії незалежності та самостійності суддівської діяльності

12–16 листопада 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальною промовою підготовку розпочав директор регіонального відділення Олександр Мартиненко, який ознайомив суддів з програмою та регламентом заходу.

Під час підготовки суддя Третього апеляційного адміністративного суду Ольга Панченко виступить з актуальною лекцією щодо дисциплінарної відповідальності судді.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько розповість про застосування міжнародних стандартів у сфері запобігання корупції та їх запровадження в Україні.

Правові позиції Верховного Суду щодо розгляду окремих категорій справ розгляне суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Андрій Мазниця, який також проведе аналіз помилок, що трапляються під час розгляду кримінальних справ у суді першої інстанції.

Щодо особливостей розгляду окремих категорій справ про адміністративні правопорушення поділиться досвідом суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Олександр Стрельников.

Суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан зосередить увагу на питанні гарантії незалежності та самостійності суддівської діяльності.

Його колега Максим Таус проведе жваву дискусію щодо особливостей розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 130 КУпАП, та ознайомить з особливостями кримінального провадження на підставі угод.

Окрім того, у межах підготовки заплановано проведення трьох тренінгів.

Тренінг на тему: “Особливості розгляду справ про захист права власності” проведуть судді Марина Камбул, Ганна Строгова, Світлана Ширіна, Анжеліка Багрова, які поділяться досвідом щодо застосування нормативно-правових актів та судової практики при вирішенні спорів щодо набуття, переходу та припинення права власності та інших спорів, що виникають під час розгляду справ про захист права власності.

Для проведення тренінгу на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини місцевими загальними судами України” запрошено суддів Василя Ількова, Станіслава Златіна, Максима Тауса, Вікторію Березюк. Під час проведення заходу учасники поглиблять свої знання та отримають практичні поради щодо застосування статті 6 Конвенції, принципів статей 8 та 10 Конвенції до фактів/обставин конкретної справи, висновків ЄСПЛ, а також проведуть структурний та змістовний аналіз 10 рішень ЄСПЛ.

Під час тренінгу на тему: “Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканість”  судді-учасники разом із суддями-тренерами Максимом Таусом, Іриною Єдаменко, Дмитром Парфьоновим, Іриною Дубовенко обговорять проблеми, які найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо обрання (застосування)/продовження запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи.

Після проведення кожного тренінгу судді-тренери проведуть анкетне оцінювання та анкетне опитування учасників.

Підготовку буде проведено за допомогою сучасних інтерактивних методів навчання.

Повні тексти програм підготовки суддів, у тому числі на тренінгах, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.