Національна школа суддів України

Ефективні способи захисту порушених прав у господарській діяльності

9 лютого 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело усеукраїнський семінар для суддів господарських судів і помічників суддів місцевих та апеляційних господарських судів “Особливості розгляду спорів щодо окремих категорій договірних відносин” в режимі онлайн.

Вітальними словами навчальний захід відкрила проректор Національної школи суддів України Наталія ШУКЛІНА, яка наголосила на важливості розгляду питань захисту порушеного права, що виникає під час розгляду справ у господарській діяльності, а також висловила подяку суддям і помічникам суддів, які братимуть участь у всеукраїнському семінарі з метою підвищення рівня кваліфікації.   

Директор Дніпровського регіонального відділення НШСУ Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ ознайомив із програмою всеукраїнського семінару та викладацьким складом, закликав слухачів до активної участі у проведенні фахової дискусії щодо судової практики Верховного Суду і місцевих господарських судів про захист права власності.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія ФЕЩЕНКО поділилася корисною інформацією про види правочинів і договорів, зокрема приділила увагу судовому розгляду односторонніх правочинів.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана ЯРЕШКО зупинилася на особливості розгляду спорів щодо укладення та виконання договорів оренди землі.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, доктор юридичних наук Олена КІБЕНКО розглянула питання стосовно виникнення форс-мажорних обставин, що впливають на зміну та розірвання (припинення) договорів господарських договорів.

Про застосування ефективного способу захисту порушеного права, що виникає з договору розповіла суддя Західного апеляційного господарського суду Світлана БОЙКО.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр КРИЖНИЙ обговорив зі слухачами окремі аспекти відповідальності за неналежне виконання господарських зобов’язань.

Суддя Господарського суду Івано-Франківської області Олена МАЛЄЄВА акцентувала увагу слухачів на особливість розгляду спорів про визнання господарського договору недійсним.

Суддя, секретар Великої Палати Верховного Суду, член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Віталій УРКЕВИЧ зосередив увагу слухачів на розгляді судової практики Верховного Суду щодо особливостей розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними.

На всеукраїнському семінарі відбувалося активне обговорення проблемних питань між викладачами і учасниками.

За результатами успішного проходження всеукраїнського семінару слухачі та слухачки отримають електронні Сертифікати НШСУ.

Повний текст програми семінару розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.