Національна школа суддів України

Двадцять п’ять знакових рішень Конституційного Суду України

3 листопада 2022 року згідно з Календарним планом Національної школи суддів України суддя Конституційного Суду України Галина Юровська провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів лекцію “25 знакових рішень Конституційного Суду України”.

Національна школа суддів України продовжує традицію у проведенні циклу навчальних лекцій для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів за участю судді Конституційного Суду України, кандидатки юридичних наук Галини Юровської. У вітальній промові вона, зокрема, зазначила, що лекція присвячена знаковим рішенням КСУ щодо захисту порушених прав у судах, української мови, як державної, застосування смертної кари, прав громадян на мітинги, збори, походи та інших.

Доповідачка під час презентації розповіла про Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 53 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положення частини третьої статті 49 Конституції України “у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно” (справа про безоплатну медичну допомогу), яким визнано неприйнятними з позицій припису частини третьої статті 49 Конституції України, що тлумачиться, пропозиції окремих державних органів щодо необхідності встановлення якихось меж безоплатної медичної допомоги у вигляді її гарантованого рівня, надання такої допомоги лише неспроможним верствам населення чи “у рамках, визначених законом” тощо. Це суперечить положенням статті 3 частини третьої статті 22 та низки інших статей Конституції України. Безоплатна медична допомога, передбачена Конституцією України, повинна надаватись всім громадянам у повному обсязі, тобто задовольняти потреби людини у збереженні або відновленні здоров’я. Дія положення “у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно” поширюється на всі такі заклади, які перебувають у державній (незалежно від відомчого підпорядкування) або комунальній власності і фінансуються з бюджетів будь-якого рівня.

Галина Юровська також зосередила увагу слухачів на іншому рішенні від 21 листопада 2002 року № 18-рп/2002, в якому Конституційний Суд України дійшов висновку, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення відповідних постанов Кабінету Міністрів України в частині встановлення плати за користування шкільними підручниками в загальноосвітніх державних і комунальних навчальних закладах.

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення важливого питання, отримати ґрунтовні, фахові відповіді на проблемні запитання.