Національна школа суддів України

Доступ до суддівської професії: реалії та перспективи

24 березня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступив на V Судовому форумі, організованому Асоціацією адвокатів України, який зібрав суддів, представників органів державної влади, адвокатів задля публічного обговорення сучасного стану та перспектив розвитку судової системи нашої держави, зважаючи, зрозуміло, на воєнний стан в Україні.

У своєму виступі під час сесії “Суд і війна” М. Оніщук зосередив увагу присутніх на реаліях та перспективах доступу до суддівської професії, зокрема на концепті очікуваних змін щодо вдосконалення процедур добору на посаду судді та оптимізації цього процесу для подолання дефіциту суддівських кадрів. Як було зазначено, сама система добору суддів має бути впроваджена “без шкоди якості добору”, аби запропоновані механізми оптимізації гарантували суспільству, що фаховість професійного корпусу відібраних суддів щонайменше не буде зниженою, порівняно з доборами попередніх рокі.

Крім того, Микола Оніщук на основі порівняльного досвіду коротко окреслив проблемні моменти діючої моделі добору на посаду судді місцевого суду. Також були озвучені можливі варіанти вирішення проблеми доступу до правосуддя.

Ректор також торкнувся питань суддівської освіти під час війни, зазначивши, що сьогодні для Національної школи суддів України абсолютним пріоритетом є навчання українських суддів з тематики воєнних та військових  злочинів, злочинів проти національної безпеки і оборони, відшкодування шкоди громадянам, завданої діями держави-агресора, а також новел законодавства, ухваленого після початку війни. Школа активно співпрацює з усіма діючими проєктами міжнародної технічної допомоги, аби надати українським суддям достатній консультативний ресурс для отримання необхідних професійних знань з цих питань.

Окрему увагу було приділено й питанню подальшої реформи правосуддя, включно з формуванням нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. З цього приводу М. Оніщук зауважив, що на базі Національної школи суддів України за участі членів ВРП та представників проєктів/програм МТД було підготовано проєкт Методики проведення Вищою радою правосуддя співбесіди та відбору кандидатів на зайняття посади члена ВККСУ, який наразі перебуває на розгляді членів ВРП і, як ми сподіваємося, буде взятий до уваги та використаний у процесі проведення співбесід та добору кандидатів.