Національна школа суддів України

Доступ до правосуддя в умовах війни: нові підходи у сервісах для вразливих осіб

27 вересня 2023 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” провів тематичну онлайн-конференцію “Доступ до правосуддя в умовах війни: нові підходи у сервісах для вразливих осіб” з метою обговорення підсумків навчання на курсі “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду” (реалізованого у межах Ініціативи “Модельні суди”), у якому взяли участь судді, працівники апарату суду, представники Національної школи суддів України, Служби судової охорони, Центрів з надання безоплатної правової допомоги та громадськості, а також представлення результатів реалізації випускних проєктів і планів щодо їх подальшого впровадження тренерами чотирьох доборів.

Навчальний курс спрямовувався на підготовку тренерів, які в подальшому самостійно зможуть передавати набуті спеціальні професійні знання та навички своїм колегам задля поширення кращих європейських практик із забезпечення доступу до правосуддя для вразливих користувачів суду.

Фахову дискусію відкрили голова Ради суддів України Богдан Моніч, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, начальниця відділу міжнародного співробітництва НШСУ Тетяна Пустовойтова, т.в.о. Голови Служби судової охорони Павло Трясун, Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант.

Під час конференції було розглянуто та обговорено питання щодо нових підходів до впровадження сервісів для вразливих осіб, практичних аспектів забезпечення правосуддя, доступного для вразливих осіб в умовах війни, та адаптації до реалій воєнного часу навчального курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”.

Також у ході заходу випускники (сертифіковані тренери) четвертого набору вищезгаданого навчального курсу представили свої проєкти впровадження сервісів для вразливих користувачів суду в умовах воєнного стану.

У заключній частині конференції учасники мали можливість обмінятися думками з українськими і міжнародними експертам Проєкту та подискутувати з озвучених питань.