Національна школа суддів України

Допит дитини в судовому засіданні під час розгляду кримінальної справи

4 серпня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду на тему “Допит дитини в судовому засіданні під час розгляду кримінальної справи: сучасні вимоги та особливості врахування вікового та психологічного рівня розвитку дитини відповідно до міжнародних стандартів”.

Навчання організовано та проведено відділом підготовки суддів. Захід відкрила заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва, яка привітавши учасників та ознайомивши їх із програмою заходу, порядком проходження онлайн-навчання, зазначила, що метою семінару є необхідність вивчення та аналізу прав та інтересів дитини, яка потерпіла від злочину. Допит дитини в судовому засіданні під час розгляду кримінальної справи - це процесуальна дія, яка має свої особливості та гарантії, які враховують вік, розвиток, психологічний стан та інші особистісні особливості дитини. Допит дитини повинен бути проведений у гуманний, поважний та сприятливий спосіб, який не завдасть додаткової шкоди дитині та сприятиме встановленню істини.

Доповідачем семінару був викладач-тренер Олег НАЗАРОВ директор Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судовий експерт за експертною спеціальністю 14.1. «Психологічні дослідження», кандидат психологічних наук, доцент, поліграфолог.

Під час навчання учасники семінару ознайомились, розглянули та вивчили наступні питання:

  • Сучасні вимоги ( міжнародні, вітчизняні) до опитування дитини. Реєстр психологів. Фази та методики допиту дитини («Зелена кімната», модель Барнахус);
  • Правові позиції Верховного Суду щодо допиту дитини в кримінальних справах;
  • Особливості врахування вікового та психологічного рівня розвитку дітей дошкільного віку ( 3-6 років);
  • Особливості врахування вікового та психологічного рівня розвитку дітей молодшого шкільного віку ( 6-11 років);
  • Особливості врахування вікового та психологічного рівня розвитку дітей підліткового віку ( молодший підліток 10-13 років), старший підліток (13-15 років) та рання юність (16-18 років).

 Помічники суддів брали активну участь у тематичному тестуванні та обговоренні вищезазначених питань. Власні враження, відгуки та побажання вони висловили у анкетах зворотного зв’язку після завершення навчання.