Національна школа суддів України

Дистанційний курс HELP “Заборона неналежного поводження”

Проєкт Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни” у співпраці з Національною школою суддів України та Тренінговим центром прокурорів України 13 листопада 2023 року – 29 лютого 2024 року проводять дистанційний курс HELP “Заборона неналежного поводження”.

Курс досліджує заборону неналежного поводження як абсолютну в контексті статті 3 Європейської конвенції з прав людини та практики Суду, а також вивчає відповідне правове регулювання на світовому та національному рівнях. Запропонована тема охоплює такі сфери, як: порушення гарантій статті 3 ЄКПЛ під час затримання і тримання під вартою; в період виконання покарань, пов’язаних з позбавленням волі; позитивні зобов’язання держави щодо розслідування повідомлень про випадки неналежного поводження та запровадження ефективних законодавчих механізмів з метою попередження цих злочинів, включаючи порівняльний аналіз взятих Україною на себе міжнародних зобов’язань щодо боротьби з явищем неналежного поводження та внесених у зв’язку із цим змін до національного законодавства; національні механізми захисту у сферах приватного життя, в тому числі від домашнього насильства. 

Під час проходження національного курсу учасники матимуть можливість поглибити свої теоретичні знання законодавства, що регулює питання неналежного поводження, а саме його поняття і види; сферу застосування; вивчити відповідну практику та підходи ЄСПЛ до тлумачення положень статті 3 Європейської конвенції з прав людини та національну судову практику; оволодіти навичками кваліфікації дій, що підпадають під ознаки неналежного поводження, через визначення ознак катування та поняття “порогу жорстокості”.

Окрему увагу під час проходження курсу буде приділено міжнародним зобов’язанням України в частині запровадження ефективних механізмів протидії неналежному поводженню та розслідуванню повідомлень про випадки катувань крізь призму змін до національного законодавства та аналізу відповідних звітів міжнародних структур.

Учасники та учасниці курсу також мають можливість поглибити свої теоретичні знання в частині правового регулювання щодо запобігання та протидії домашньому насильству, прослідкувати трансформацію законодавства в розрізі міжнародних зобов’язань України за Стамбульською конвенцією; оволодіти навичками кваліфікації домашнього насильства як кримінально караного діяння через визначення суб’єктного складу правовідносин та такої його ознаки, як систематичність; ознайомитися з відповідною практикою ЄСПЛ та національних судів; оволодіти навичками застосування “теста Енгеля” через розуміння підходу ЄСПЛ до тлумачення поняття “кримінальне обвинувачення”, вжите в тексті статті 6 ЄКПЛ, в контексті розгляду національними судами справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 173-2 КУпАП.

Особливу увагу приділено питанням виявлення випадків неналежного поводження в умовах збройного конфлікту, а також перевірці відповідних повідомлень і розслідуванню правопорушень. 

Запуск курсу відбудеться 13 листопада 2023 року у Київській області. Кількість учасників-суддів – 20. Метою заходу із запуску курсу є ознайомлення учасників з темою курсу і платформою HELP, сторінкою курсу на якій група буде проходити курсу за підтримки т’юторів.

Зацікавлені учасники повинні бути присутніми на стартовому заході, взяти на себе зобов’язання пройти та завершити онлайн курс з тютором (приблизно 1-2 години навчання на тиждень), зареєструватися на захід, мати ноутбук/планшет/смартфон для доступу до платформи електронного навчання HELP

Координатор курсу від НШСУ:

Тамара Закревська, в.о. начальника відділу підготовки викладачів(тренерів), тел.: 0509711499, e-mail: zakrevskato@ukr.net

Для участі необхідно зареєструватися за посиланням до 1 листопада 2023 року.

Склад учасників буде формуватися на конкурсній основі (з урахуванням спеціалізації, досвіду участі в курсах HELP, гендерної рівності та рівномірного регіонального представництва).