Національна школа суддів України

Боротьба з безкарністю: тренінг для суддів з питань сексуального насильства в умовах озброєного конфлікту

15 березня 2024 року Національна школа суддів України провела  тренінг для суддів місцевих загальних судів “Розгляд справ щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом”.

Метою тренінгу було підвищення обізнаності суддів у розгляді справ про сексуальне насильство, пов’язане зі збройним конфліктом, забезпечення єдності судової практики і підвищення ефективності захисту прав та інтересів потерпілих у цій категорії справ.

Під час тренінгу судді опрацювали такі модулі:

– Поняття та міжнародне регулювання сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом;

– Кваліфікація кримінальних правопорушень щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом;

– Особливості розгляду справ щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом;

– Психологічна підтримка осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом.

Тренерами виступили судді місцевих загальних судів Михайло Зімін, Сергій Мельниченко, Тетяна Фортуна, Ірина Шаповалова, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк.

За результатами тренінгу судді поглибили теоретичні знання та практичні навички з розгляду справ про сексуальне насильство; отримали від тренерів ґрунтовні професійні рекомендації щодо забезпечення прав та інтересів потерпілих у цій категорії справ; зміцнили розуміння міжнародних стандартів у цій сфері.   

З програмою заходу можна ознайомитись за посиланням