Національна школа суддів України

Базовий курс щодо міжнародних злочинів

28 лютого 2024 року Одеське регіональне відділення провело регіональний тренінг для суддів  і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних  судів “Базовий курс щодо міжнародних злочинів”.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський привітав тренерів і учасників заходу, ознайомив з програмою і правилами проведення заходу.

Для викладання на тренінгу запрошені судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді: доктор філософії в галузі права Світлана Яковлєва і Наталія Марчук; суддя Чернівецького апеляційного суду Галина Станковська; суддя Перемишлянського районного суду Львівської області, кандидата юридичних наук Андрій Савчак; суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олена Бальжик;  суддя Корабельного районного суду м. Миколаєва Тімур Коротков.

Згідно з програмою учасники обговорили застосування МГП та МКП в національних судах України; ознаки воєнних злочинів; Римський статут МГП та його юрисдикцію; заборонені засоби і способи ведення війни; злочини проти населення та проти власності; злочини проти людяності, злочин геноциду, їх відмінність від воєнних злочинів. Також розглянули докази та доказування у справах про воєнні злочини та дотримання вимог справедливого судового процесу у справах про воєнні злочини.

Крім лекцій, викладачі запропонували слухачам пройти експрес-опитування, опрацювати практичні завдання.

На завершення учасники отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань.