Національна школа суддів України

Актуальні питання судової експертизи

14 лютого 2023 року Одеське регіональне відділення провело семінар для суддів і помічників суддів місцевих  загальних та апеляційних судів “Судова експертиза: нові напрямки, актуальні питання”.

Захід відкрила заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, яка привітала учасників, ознайомила учасників з особливостями онлайн-навчання та побажала всім присутнім спокійного дня й плідної роботи на семінарі.

Для проведення заходу запрошено судових експертів Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз:  заступника директора з експертної роботи, кандидата психологічних наук Маргариту Журавльову,  завідувача лабораторії почеркознавчих, трасологічних, балістичних досліджень, технічної експертизи документів та інших досліджень Наталію Косигіну та старшого судового експерта цієї лабораторії Наталію Любінецьку.

До уваги слухачів запропоновані загальні питання судової експертизи в сучасних умовах воєнного стану, а також огляд актуального стану галузі експертного знання.

Учасники дізналися про нові напрямки досліджень у судовій психологічній експертизі; особливості її призначення та проведення; обговорили загальні питання щодо висновків експертів-психологів.

Викладачі познайомили суддів і помічники суддів з особливостями підготовки й проведення судово-почеркознавчої експертизи, судово-технічної експертизи документів, експертизи зброї та слідів і обставин її використання, а також особливостями призначення та проведення судово-трасологічної експертизи на початковому етапі розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів.

Після завершення заходу проведено опитування щодо якості та корисності проведення семінару.