Національна школа суддів України

Актуальні питання роботи секретарів судових засідань в судах під час збройної агресії рф проти України

17-20 жовтня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів в режимі онлайн у програмі “Zoom”.

З вітальними словами звернулася заступник директора Дніпровського регіонального відділення Алла БАШТАННИК, яка ознайомила слухачів з програмою курсів підготовки, особливостями проходження навчання в режимі онлайн і регламентом роботи, звернула увагу на дотримання правил особистої безпеки під час повітряної тривоги, а також побажала бути активними під час обговорення актуальних проблем.

Директор відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, доцент Олена МІЛІЄНКО висвітлить питання правового статусу секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів, зупиниться на умовах проходження державної служби в судах і зосередить увагу слухачів на дотриманні вимог трудової і виконавчої дисципліни.      

Суддя Першотравневого районного суду міста Чернівці Євген НЕСТЕРЕНКО проведе лекцію стосовно методики роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ, а також ознайомить секретарів судових засідань з методами та засобами уникнення зловживань зі сторони учасників судового процесу.

Під час лекцій судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Лілії ДАРАГАН учасники дізнаються про особливості підготовки до розгляду та розгляд судових справ в умовах воєнного стану, а також про найбільш поширені гендерні стереотипи в організації роботи суду.

Суддя Довгинцівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ольга ГІДА ознайомить учасників з інноваціями у судочинстві та змінами законодавства.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА розкриє актуальні питання законодавства і практики відновлення втрачених судових проваджень.

Про вручення судового рішення і порядок посвідчення копій судових документів розповість заступник керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду Олена РОЗУМНЯК.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області, доктор філософії в галузі права, тренер Національної школи суддів України Олена ПАНЧЕНКО детально проаналізує компетенції секретаря судового засідання при розгляді справ, що викликають суспільний інтерес.

Корисними для професійного розвитку будуть лекції керівника регіональної служби підтримки в Тернопільській області ДП “Інформаційні судові системи” Миколи ОЛІЙНИКА, в яких він розгляне  новели щодо створення технічного запису судового засідання; проведе аналіз недоліків, допущених працівниками апаратів судів під час здійснення фіксування судового процесу технічними засобами; розповість про роботу з підсистемою відеоконференцзв’язку.

Заступник керівника Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Аліна КІРАКОСЯН надасть інформацію про запровадження сервісів для вразливих груп населення і шляхи розвитку інклюзивного суду, а також обговорить зі слухачами особливості комунікації з учасниками бойових дій; особами, які отримали поранення або психологічні травми внаслідок бойових дій.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ігор ЧОРНИЙ поглибить знання щодо захисту персональних даних.

Головний державний інспектор сектору з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Максим ЗАХАРОВ надасть практичні поради щодо заповнення електронних декларацій в умовах воєнного стану і розповість про відповідальність за порушення антикорупційного законодавства.

Пізнавальною для учасників буле лекція заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктора психологічних наук, доцента Андрія МАСЛЮКА щодо підвищення стресостійкості та подолання синдрому професійного вигорання.  

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.