Національна школа суддів України

Актуальні аспекти розгляду справ про усиновлення дітей в умовах воєнного стану

12 травня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум “Особливості розгляду цивільних справ з участю іноземного елементу щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання, позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану” для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів.

Директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал привітала учасників заходу та представила викладачів – суддів місцевих загальних судів Софію Данилів, Катерину Котельву, Людмилу Макаренко та Валентину Маліновську, а також фахівців Національної школи суддів України Олену Умнову і Віру Гайдук.

Метою семінару-практикуму було поглиблення знань суддів та помічників суддів місцевих загальних судів про особливості розгляду справ щодо усиновлення, повернення дитини до держави її постійного проживання та позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану,  зокрема у справах з участю іноземного елементу.

Під час навчання учасники ознайомились із міжнародно-правовими засадами захисту прав дитини, гарантіями, принципами, практикою Європейського суду з прав людини; дослідили національну судову практику та практику Європейського суду з прав людини, що стосується особливостей усиновлення з участю іноземного елемента. Також присутні обговорили актуальні питання практики вирішення судами справ про позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану та окремі аспекти розгляду справ з участю іноземного елемента щодо повернення дитини до країни її попереднього проживання.

Семінар-практикум був проведений в інтерактивному форматі, що дозволило учасникам отримати більше практичних навичок. Висококваліфіковані практикуючі судді та фахівці Національної школи суддів України поділилися своїм досвідом, знаннями та напрацюваннями з учасниками, що стало незамінним джерелом інформації для подальшої роботи.

 За результатами участі у семінарі слухачі отримали Сертифікат Національної школи суддів України.

Програма заходу розміщена тут