Національна школа суддів України

Актуальна практика господарських судів щодо публічних закупівель

15 лютого 2023 року Національна школа суддів України провела тренінг у межах підготовки суддів місцевих господарських судів “Розгляд спорів щодо публічних закупівель господарськими судами”.

Захід розпочали директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал та старший правовий експерт Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні EU4PFM Олександр Шатковський. 

У проведенні тренінгу взяли участь: судді Верховного Суду Ігор Бенедисюк і Тетяна Малашенкова; судді місцевих господарських судів Роман Міліціанов  та Інна Алєєва; експерти Програми  ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні EU4PFM Олександр Шатковський і Сергій Яременко; заступник директора Департаменту з питань оскарження рішень у сфері публічних закупівель – начальник першого відділу розгляду скарг Антимонопольного комітету України Євген Костенко.

Модерувала тренінг провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Юлія Блінова.

Упродовж навчання судді ознайомилися з основними принципами та стандартами, які регулюють публічні закупівлі в Європейському Союзі, отримали знання про інструменти та методи виміру результатів публічних закупівель згідно з європейськими нормативними вимогами. Детально розглянули судову практику у сфері публічних закупівель, проаналізували рішення судів та їх вплив на практику закупівельних органів. Дослідили практику Верховного Суду у вирішенні спорів, пов’язаних з антиконкурентними узгодженими діями суб’єктів господарювання у сфері публічних закупівель, обговорили питання щодо судового врегулювання суперечок, які виникають у зв’язку зі спотворенням результатів торгів та тендерів. Ознайомилися з основними правовими нормами, які регулюють процес вирішення спорів у сфері публічних закупівель, визначили компетенцію та процедури урегулювання спорів, а також з діяльністю органів, які здійснюють контроль і оскарження результатів процедур закупівель, обговорили типові порушення та шляхи їх врегулювання.

Під час тренінгу судді отримали значний обсяг корисної інформації та навичок, які допоможуть їм у практичній роботі з публічними закупівлями та вирішенні спорів у даній сфері.