Національна школа суддів України

Базовий курс щодо міжнародних злочинів

4–5 квітня 2024 року Національна школа суддів України у співпраці з  Програмою “Розвиток компетентностей для правничого сектору Україні”, яка фінансується урядом Сполученого Королівства (A4ID), проводить регіональний тренінг “Базовий курс щодо міжнародних злочинів” для суддів місцевих загальних та апеляційних судів із метою підвищення рівня їх кваліфікації.

Навчальний захід вітальними словами розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та головна виконавча директорка A4ID Ясмін Батлівала (Орден Британської імперії), які підкреслили актуальність тренінгів щодо міжнародних воєнних злочинів для українських суддів, оскільки вони сприятимуть підвищенню та поглибленню професійних знань щодо практичних аспектів відправлення правосуддя у справах про міжнародні злочини.

Модерує роботу тренінгу начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей.

Під час навчання учасники матимуть змогу прослухати фахові тематичні виступи міжнародних та національних викладачів – професорки міжнародного публічного права Ніни Х. Б. Йоргенсен та українських суддів Владислава Овсяннікова, Ірини Шаповалової і Михайла Зіміна.

Програмою дводенного тренінгу передбачено обговорення актуальних питань щодо відповідальності командувачів та держави за міжнародні злочини, відповідальності за сексуальні злочини, участі та ролі найманців, цифрових доказів, суду за відсутності обвинуваченого, а також відповідальності за воєнні злочини в цілому.

Крім того, у ході навчання суддям-учасникам буде презентовано вироки у справах (модельні вироки) щодо воєнних злочинів, а також запропоновано попрацювати в групах з практичним кейсом із написання проєкту рішення/вироку.

Протягом усього тренінгу його учасники матимуть змогу активно долучатися до загального обговорення окреслених тем та питань під час сесій запитань-відповідей.