Національна школа суддів України

Розпочато підготовку суддів окружних адміністративних судів

25–29 березня 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів.

Вітальними промовами підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК та голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло СМОКОВИЧ.

Модерувати підготовку протягом навчального тижня буде директор Львівського регіонального відділення Оксана ПОЛЬНА.

Навчальний захід розпочато лекцією суддів Конституційного суду України Галини ЮРОВСЬКОЇ та Віктора ГОРОДОВЕНКА на тему “Інформаційні технології в судочинстві: рухаючись вперед, висновок КРЕС №26 від 01 грудня 2023 року”.

Упродовж п’яти днів з актуальними темами перед суддями виступлять: судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Володимир КРАВЧУК, Ян БЕРНАЗЮК, Володимир БЕВЗЕНКО, Ірина ЖЕЛТОБРЮХ, Наталія КОВАЛЕНКО, член Вищої ради правосуддя Інна ПЛАХТІЙ, суддя Вищого антикорупційного суду Інна БІЛОУС, менеджер проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірина КУШНІР, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія АХТИРСЬКА, начальник відділу електронної взаємодії та обміну даними Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим КОВАЛЬ, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр СИТНІКОВ, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Андрій МАСЛЮК, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду, доктор філософії в галузі права, доцент кафедри процесуального права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Олег АНІСІМОВ, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Василь ІЛЬКОВ, Андрій РИЩЕНКО, Володимир ГОРБАЛІНСЬКИЙ.

Про актуальні рішення в адміністративному судочинстві та практику Європейського суду з прав людини поінформує Ірина КУШНІР.

Про захист пенсійних та соціальних прав  громадян під час воєнного стану розповість Володимир КРАВЧУК.

Щодо інституту відводу судді в адміністративному судочинстві доповість Ян БЕРНАЗЮК.

Андрій МАСЛЮК проведе лекцію на тему: “Вплив стресу та розвитку життєстійкості особистості”.

Щодо дисциплінарної відповідальності суддів – законодавства і практики ознайомить Інна ПЛАХТІЙ.

Про роботу з підсистемою “Електронний суд” в єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, електронну справу, електронний кабінет, обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу розповість Вадим КОВАЛЬ.

Також буде розглянута актуальна тема: “Інформаційно-психологічна безпека як частина національної безпеки України та методи розпізнавання та захисту від дезінформації”, з якою виступить Наталія АХТИРСЬКА.

Володимир БЕВЗЕНКО на прикладі містобудівної діяльності висвітлить тему щодо передумов захисту суб’єктивних прав, свобод, інтересів та адміністративної юрисдикції.

Крім зазначених тем, буде проведена лекція суддями “Медіація як спосіб попередження і зменшення надмірного робочого навантаження в судах, процедура медіації у світовій практиці”.

Поглибити та оновити знання щодо застосування антикорупційного законодавства та декларування в умовах воєнного стану можливо під час виступу Інни БІЛОУС.

З надзвичайно цікавою та корисною лекцією про актуальну практику Верховного Суду у податкових спорах виступить Ірина ЖЕЛТОБРЮХ.

Програмою підготовки також передбачено виступ Наталії КОВАЛЕНКО на тему “Огляд судової практики у сфері містобудування та архітектури.

Під час навчання судді поглиблять знання й на тренінгу “Актуальні питання застосування норм матеріального та процесуального права адміністративними судами при розгляді публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та інших осіб під час воєнного стану”, модератором якого виступить  начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Любов ГОНЧАР.