Національна школа суддів України

Підготовка суддів місцевих господарських судів

12–16 лютого 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Вітальними промовами освітній захід розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач. У вітальному слові Наталія Шукліна висловила вдячність викладачам за сприяння у проведенні підготовки висококваліфікованих кадрів для судових органів та звернула увагу присутніх на те, що програма зазначеної підготовки є фундаментальною, професійно орієнтованою, передбачає розгляд не тільки національного законодавства, а й огляд міжнародних аспектів здійснення господарського судочинства.   

Лариса Рогач подякувала Національній школі суддів України за надання платформи для спілкування з колегами та більш ефективного формування єдиної судової практики при здійсненні господарського судочинства.

У проведенні підготовки беруть участь: судді Верховного Суду Надія Багай, Олександр Банасько, Олег Васьковський, Наталія Волковицька, Віталій Зуєв, Тетяна Дроботова, Олена Кібенко, Лариса Рогач та Юрій Чумак; заступник голови Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України та Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України Інна Ємельянова; суддя Південно-західного апеляційного господарського суду, член Ради суддів України, голова Комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування, матеріально-побутового і фінансового забезпечення судів і суддів, дотримання прав суддів та працівників судів Галина Діброва; судді місцевих господарських судів Олена Малєєва, Тарас Рим, Олена  Фонова; фахівці Національної школи суддів України Наталія Ахтирська й Оксана Кабиш.

Перший день підготовки суддів розпочався з доповіді Лариси Рогач, у якій вона детально проаналізувала правові позиції Верховного Суду щодо способів захисту прав у господарському судочинстві в умовах правового режиму воєнного стану.

Юрій Чумак розповів про особливості розгляду та вирішення господарським судом спорів, які виникають із кредитних правовідносин.

Тетяна Діброва зосередила увагу аудиторії на правових позиціях ОП КГС та ВП ВС щодо застосування норм процесуального законодавства.

Олександр Банасько обговорив із колегами актуальну судову практику у справах про банкрутство.

Упродовж наступних днів підготовки учасники поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з таких питань:

– практика судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів за 2022–2023 роки;

– роль і місце Міжнародного комерційного арбітражного суду при ТПП України у вирішенні комерційних спорів;

– застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини у господарському судочинстві, огляд актуальної судової практики ЄСПЛ;

– звіт GRECO-2023 щодо нових кроків у запобіганні корупції серед суддів, прокурорів та депутатів: перспективи змін;

– судові витрати;

– мовне оформлення судово-процесуальних документів у господарському судочинстві;

– примусове відчуження або вилучення майна в умовах воєнного стану;

– процедура розпорядження майном: поняття, наслідки та строк дії;

– особливості розгляду та вирішення господарськими судами земельних спорів;

– проблемні питання забезпечення  єдності судової практики;

– особливості розгляду спорів, що виникають з договорів приватизації та оренди державного та комунального майна;

– основні  пріоритети діяльності ради суддів України щодо забезпечення незалежності суддів і судів.

Окрім цього, програмою підготовки передбачена участь суддів місцевих господарських судів у тренінгу “Розгляд спорів щодо публічних закупівель господарськими судами”.

За результатами участі у підготовці слухачі отримають Сертифікат Національної школи суддів України.

Із повним текстом програми підготовки можна ознайомитись за посиланням.