Національна школа суддів України

Діяльність суду в надзвичайних ситуаціях та в умовах воєнного стану

4 травня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів та працівників апаратів судів онлайн-семінар “Діяльність суду в надзвичайних ситуаціях та в умовах воєнного стану”.

Відкрила захід заступник начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва, яка ознайомила слухачів із програмою семінару, відрекомендувала викладачів та роз’яснила правила, яких потрібно дотримуватися під час Zoom-конференції.

Викладачами під час семінару були суддя Горохівського районного суду Волинської області Василь Сметана та начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності ГО “Українська служба порятунку”, сертифікований тренер із навчання навичкам надання домедичної допомоги Іван Павлишин.

Василь Сметана роз’яснив слухачам особливості роботи судів в умовах воєнного стану, розповів про види надзвичайних ситуацій та пояснив, як діяти у таких ситуаціях працівникам судів. Також лектор дав практичні поради щодо правил збереження й евакуації документів суду з районів, де ведуться активні бойові дії.

У свою чергу Іван Павлишин поділився корисною інформацією про критичні та невідкладні стани, дав практичні поради щодо надання першої допомоги постраждалим у разі поранення уламками чи внаслідок обстрілу, а також розповів, як зупинити різні види кровотеч та зафіксувати переломи, щоб не нашкодити пораненому й врятувати його життя.

Учасники семінару мали можливість обмінятися власним досвідом реагування на надзвичайні ситуації в судах, відпрацювати алгоритм дій під час евакуації судових справ у випадку загрози окупації та удосконалити свої знання, що допомагають зберегти життя та здоров’я.