Національна школа суддів України

Базовий курс щодо міжнародних злочинів

10-11 серпня 2023 року Одеське регіональне відділення провело регіональний тренінг для суддів  місцевих загальних та апеляційних  судів “Базовий курс щодо міжнародних злочинів” за підтримки Уряду Сполученого Королівства.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський привітав тренерів і учасників заходу, подякував міжнародному проєкту за співпрацю, підтримку й надану можливість обговорити надважливі сьогодні питання в очному форматі.

Модератор тренінгу – начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Тетяна Фулей ознайомила з програмою і правилами проведення заходу, провела знайомство учасників.

Для викладання на тренінгу запрошені судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді: Наталія Білик – секретар другої палати у Касаційному кримінальному суді, Наталія Марчук і Світлана Яковлєва; суддя, секретар  судової палати з розгляду кримінальних справ Одеського апеляційного суду, кандидат юридичних наук Олег Копіца; суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Олена Бальжик; суддя Малиновського районного суду м. Одеси Олександр Гарський; суддя Корабельного районного суду м. Миколаєва Тімур Коротков.

Згідно з програмою учасники обговорили застосування МГП та МКП в національних судах України; ознаки воєнних злочинів; Римський статут МГП та його юрисдикцію; заборонені засоби і способи ведення війни; злочини проти населення та проти власності; злочини проти людяності, злочин геноциду, їх відмінність від воєнних злочинів. Також розглянули докази та доказування у справах про воєнні злочини та дотримання вимог справедливого судового процесу у справах про воєнні злочини.

Крім лекцій, викладачі запропонували слухачам пройти клікер-опитування, узяти участь у роботі в групах, опрацювати практичні завдання.

На завершення учасники отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань, пройшли посттренінгове опитування.