Національна школа суддів України

Судовий контроль за виконанням рішень судів

21 жовтня 2022 року Національна школа суддів України провела семінар “Судовий контроль за виконанням рішень судів” для помічників суддів  адміністративних судів. 

Модерувала роботу семінару начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, координатор блоку адміністративного судочинства Любов Гончар, яка наголосила на актуальності та важливості цього заходу, ознайомила з програмою семінару та форматом роботи.

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Ганна Лебєдєва доповіла про особливості підготовки суддею якісного судового рішення, зокрема, його резолютивної частини, що є підставою та умовою для належного його виконання.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр Ситников розкрив порядок виконання судових рішень, які підлягають зверненню до виконанню, зокрема, щодо виконання ухвал суду про застосування заходів процесуального примусу, порядку видалення осіб із зали судового засідання, здійснення приводу, умов застосування штрафів, порядку виконання та оскарження штрафів, заходів забезпечення позову, винесення і виконання окремих ухвал та умов негайного виконання рішень судів тощо.

Любов Гончар розповіла про особливості ефективного судового контролю за виконанням судових рішень, загальних та спеціальних способів його здійснення, зосередила увагу на  прогалинах у нормативному закріпленні судового контролю у статті 382 КАС України, які потребують заповнення, та детально розкрила судову практику й правові позиції Верховного Суду у справах щодо виконання судових рішень.

Під час навчання учасники та учасниці мали можливість долучатися до обговорення питань семінару та висловлювати свої думки.