Національна школа суддів України

Як пережити дисциплінарне провадження

7 вересня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів у тринадцятій групі  спеціальної підготовки відбувся тренінг щодо дисциплінарної відповідальності судді.

Розпочався тренінг демонстрацією навчального відео, в якому розповідалося про досвід проходження дисциплінарної процедури. Після цього у пленарному режимі учасники та учасниці заняття обговорили життєві ситуації, які виникають перед суддями та пов’язані з дисциплінарною відповідальністю.

Тренери цього курсу – суддя Апеляційного суду Харківської області Алла Котелевець та доктор юридичних наук, доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олена Овчаренко впродовж дня допомагали слухачкам і слухачам опанувати ключові законодавчі засади та  особливості дисциплінарного провадження щодо судді.

Окрім презентацій, які продемонстрували тренери, інтерактивних вправ і тематичних дискусій, завтрашні судді вирішували практичні завдання. Так, у процесі вирішення вправи з підготовки пояснень судді, слухачі та слухачки обговорили в невеликих групах можливу структуру та зміст пояснень судді на скаргу. Користуючись порадами тренерів, за результатами обговорення, вони навчилися не тільки логічно складати пояснення, а й готувати в обґрунтування своєї позиції докази та інші матеріали.

Викладачі детально висвітлили процедурні аспекти подання клопотань до дисциплінарного органу та виокремили певні види клопотань у залежності від стадії дисциплінарного провадження.

Для мотивації майбутніх суддів до активної роботи протягом усього тренінгу успішність виконання його програми визначалася тренерами в анкетах оцінювання. У процесі такої форми поточного контролю викладачі змогли висловити індивідуальні рекомендації та поради кожному слухачу та слухачці.