Національна школа суддів України

Пошук мотивів свідомого вибору професії судді

13 вересня 2018 року в місті Дніпрі регіональне відділення Національної школи суддів України за допомогою досвідчених викладачів (тренерів) Володимира Горбалінського та Віталія Кальника для слухачів та слухачок першої групи спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді продовжили викладання тренінгу “Бути суддею”.

Тренінг проведено із застосуванням інтерактивних методів навчання: міні-лекція із використанням презентацій Power Point, демонстрація відеороликів, проведення експрес-опитування та рольової гри, виконанням практичних завдань у малих групах, обговорення ситуативних завдань тощо.

Майбутні судді детально досліджували із тренерами:

- пріоритети  правосуддя та основні цінності судді;

- етичні аспекти та репутацію судді як публічної особи з особливим статусом;

- ефективність комунікації та імідж судової влади;

- образ та харизму судді.

Зважаючи на те, що в аудиторії знаходилися представники різних професій, які мають різні погляди на сприйняття цінностей та репутації судді, тема викликала допитливий інтерес і велику практичну зацікавленість у слухачів.

У ході презентацій та жвавих дискусій за результатами практичних завдань тренери роз’яснювали слухачам тонкощі образу та харизми судді, наголошували, які позитивні форми поведінки повинні бути притаманні судді аби уникнути ризиків у професійній діяльності та сприяти підвищенню авторитету судової влади.

Виконання практичних завдань у малих группах викликало особливу зацікавленість та надало можливість кожному проявити свої найкращі особисті якості щодо вміння висловлювати думки як майбутнім суддям. Дієву допомогу під час виконання практичних завдань надала особистою участю суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко.

Для кращого засвоєння матеріалів тренінгу слухачам було запропоновано виконати практичне завдання у формі “рольової гри”. З чим вони успішно і справилися, про що наголосили викладачі, позитивно оцінюючи виконані вправи та старання кожного учасника.

Підсумовуючи підтвердження очікувань, кандидати і кандидатки на посаду судді у повній мірі відчули особливість цього тренінгу, бо в достатній мірі отримали та розвинули навички, якими вони раніше не володіли і зможуть впевнено застосовувати їх у своїй майбутній судовій діяльності.