Національна школа суддів України

Мовна компетентність – складова іміджу судді

11 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України провела для слухачів спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді семінар–практикум з українського ділового мовлення.

У ході навчального заходу викладач (тренер), кандидат філологічних наук Оксана Кабиш зосередила увагу слухачів на офіційно–діловому стилю оформлення судових документів, вибору слів та їхніх форм. Конкретизуючи свій виступ на прикладах, вона радила, як саме зробити своє мовлення точним, логічним, доречним та багатим.

Викладач (тренер) ознайомила слухачів і слухачок із законодавчими й нормативно–стильовими основами професійного спілкування судді, вимогами до оформлення ділових паперів, мовними особливостями    судово–процесуальних документів. Розроблена система вправ і завдань передбачала індивідуальну та групову роботу кандидатів на суддівські посади й була спрямована на досягнення мети курсу: удосконалення вмінь і навичок укладання судово–процесуальних документів відповідно до норм сучасної української літературної мови та чинних стандартів.

Жваві дискусії під час виконання й обговорення практичних завдань засвідчили інтерес слухацької аудиторії до вивчення ділової української мови. Аналізуючи разом зі слухачами їх виступи, викладач вказала на найбільш поширені помилки в їх професійному мовленні та надала слушні рекомендації щодо недопущення таких помилок у майбутньому.

Для активізації пізнавальної діяльності майбутніх суддів на семінарі–практикумі було застосовано інтерактивні методи навчання: міні–лекція з використанням презентації Power Point, експрес–опитування за допомогою електронної системи клікерів.

Після завершення семінару–практикуму майбутні судді ініціювали проведення додаткових занять з українського ділового мовлення.