Національна школа суддів України

Майбутні судді відпрацьовують навички цивільного судочинства

17 вересня 2018 року викладачі (тренери) Національної школи суддів України в усіх шістнадцяти групах розпочали заняття з кандидатами та кандидатками на посаду судді з цивільного судочинства.

До програми блоку цивільного судочинства включено тренінги, які стосуються особливостей застосування широкого спектру норм права, а їх опанування допоможе майбутнім суддям удосконалити вміння практично вирішувати питання, які виникають у процесі підготовки та розгляду різних категорій цивільних справ.

Тренінги в аудиторіях проводяться із застосуванням інтерактивних методів підготовки: презентацій PowerPoint, демонстрацій відеороликів, експрес-опитувань, виконанням практичних завдань у малих групах, розв’язанням ситуативних завдань, направленими на створення наближених до реальності умов роботи судді, оскільки викладачами (тренерами) є досвідчені судді всіх інстанцій та науковці.

Ураховуючи значний обсяг матеріалів тренінгів, майбутні судді працюють в інтенсивному режимі.

Викладачі (тренери) вже зараз відзначають плідну командну роботу груп, жваві дискусії в ході виконання й обговорення практичних завдань, що свідчить про значний інтерес слухацької аудиторії до блоку цивільного судочинства.

Одним із тренінгів, які були доопрацьовані з урахуванням зауважень і змін до законодавства, є – “Перехід права власності на земельну ділянку. Особливості розгляду земельних спорів”.

Слухачі та слухачки четвертої групи в місті Києві протягом 2-х днів вивчали процесуальні особливості підготовки зазначеної категорії справ до розгляду, актуальні питання, що виникають у ході розгляду земельних спорів і розмежування судових юрисдикцій розгляду земельних спорів, зокрема щодо приватизації, позовної давності, переходу прав на землю за угодами, оренди землі, захисту прав на землю та застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції в земельних спорах.