Національна школа суддів України

Здобутки та завдання суддівської освіти

22 грудня 2021 року в Національній школі суддів України відбулися урочисті збори працівників установи, присвячені підсумкам роботи у 2021 році та завданням на прийдешній рік. Зважаючи на необхідність дотримання карантинних обмежень, цьогорічні передноворічні збори проходили одночасно в онлайн та офлайн форматах.

Ректор Микола Оніщук зазначив, що поточний рік для суддівської освіти був непростим через пандемію коронавірусу та карантинні обмеження, але, водночас, багатим на події, завдання та здобутки.

Зокрема, успішними були науково–методичне забезпечення процесів оновлення суддівського корпусу та добору суддів, науково–дослідна діяльність, спрямована на забезпечення високого кваліфікаційного рівня суддів. Національна школа суддів України забезпечила можливість суддям і працівникам апаратів судів обирати тематичні тренінги та семінари залежно від своїх потреб, розширила можливості для дистанційного навчання. Розвиток технологічних спроможностей суддівської освіти був і залишається одним з основних пріоритетів для НШСУ в наступному році.

Колектив Національної школи суддів України протягом року наполегливо та методично працював над організацією та проведенням онлайн підготовки суддів Верховного Суду й Вищого антикорупційного суду України та заходів, спрямованих на проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді у наступних роках. Успішною є проведена у 2021 році робота з підготовки співробітників Служби судової охорони.

У 2021 році Школа послідовно слідувала фундаментальним цілям та завдання, які були закладені у Стратегію розвитку суддівської освіти в Україні на 2021–2025 роки, схваленої Науково–методичною радою НШСУ наприкінці 2020 року.

Загалом же всі напрацювання та здобутки суддівської освіти в Національній школі суддів України є результатом відповідальної та натхненної праці всього колективу, – констатував ректор.

Під час урочистостей ректор Микола Оніщук відзначив за особливі успіхи в роботі, значний вклад у зміцнення авторитету суддівської влади, високий професіоналізм у підготовці висококваліфікованих кадрів почесними грамотами, нагрудними знаками, грамотами та подяками Ради суддів України, Державної судова адміністрація України, Служби судової охорони й Національна школа суддів України багатьох працівників установи. Більшість з них під час урочистостей знаходилися на прямому відеозв’язку з центральним офісом Національної школи суддів України в Києві.

Зокрема, Почесною грамотою Ради суддів України відзначено Єлизавету Ковтюк, Олександра Іщенка і Володимира Поплавського, а також Подякою РСУ Тетяну Будниченко та Ольгу Сергу.

Нагрудним знаком – “Знак пошани” Державної судової адміністрації нагороджено Тетяну Фулей та Оксану Шамрай. Водночас Почесною Грамотою ДСАУ відзначено Лілію Гуцал, Світлану Манчху, Наталію Свиридову і Тетяну Шалаєву, Грамотою  Валентину Борисенко та Подякою Дениса Франовського.

Службою судової охорони Почесною Грамотою відзначено Тетяну Аілінчу, Тамару Закревську, Тетяну Золотнікову та Діану Сніцаренко.

Подяку Академії фінансового моніторингу вручено Івану Балаклицькому. Крім того, начальнику відділ підготовки суддів окремо було оголошено лист-подяку голови Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайла Смоковича.

Від Тренінгового центру прокурорів України Подяку презентовано Оксані Кабиш.

Найвищу нагороду Національної школи суддів України – Почесну відзнаку вручено Андрію Маслюку, Оксані Прядці, Володмиру Гайдученко та Наталії Ахтирській (її також заохочено Подякою Чернігівського апеляційного суду). До того ж за активну участь в роботі НШСУ було відзначено Почесними грамотами та Подяками й інших працівників установи.

Микола Оніщук подякував працівникам Національної школи суддів України за плідну роботу та привітав колектив із прийдешніми різдвяними та новорічними святами.