Національна школа суддів України

Застосування національними судами норм міжнародного гуманітарного права

23 червня 2022 року Національна школа суддів України провела  для суддів місцевих та апеляційних судів семінар “Застосування національними судами норм міжнародного гуманітарного права”.

Навчальний захід вітальними промовами відкрили виконувач обов’язків ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна і начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей

Наталія Шукліна у виступі зазначила, що семінар присвячений важливій темі стосовно вдосконалення застосування міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного кримінального права (МКП) українськими судами з врахуванням викликів, спричинених повномасштабною агресією Російської Федерації. З першого дня вторгнення країна-агресор масово чинить воєнні злочини, зокрема здійснює масові вбивства, викрадання людей, жорстоке позбавлення свободи людей, катування, зґвалтування. Отже, здійснює грубе порушення правил ведення війни, прав і свобод громадян, які проживають на території України. Такі дії агресора Верховна Рада України визнала геноцидом проти українського народу. Проректор відмітила, що Національна школа суддів України у співпраці з програмою Програми USAID  “Справедливість для всіх” провели для суддів вебінар “Основи застосування міжнародного гуманітарного права в практиці судів. У такий спосіб ми готуємо суддів до розуміння міжнародного гуманітарного права, до його природи, характеру цієї галузі  права в системі права в цілому.

Проректор наголосила, що Тетяна Фулей є керівником групи з розробки курсу щодо МГП та МКП починаючи ще з 2018 року і зараз відбулася актуалізація та адаптація курсу до подій сьогодення. Вона зауважила, що нинішній фундаментальний курс з міжнародного гуманітарного права надасть суддям можливість ознайомитися з понятійним апаратом міжнародного гуманітарного права та його термінологією, аби навчитися розмежовувати поняття, закони та звичаї війни. Наталія Шукліна висловила сподівання, що під час навчання судді отримають нові знання та поглиблять професійні навички щодо застосування статті 438 ККУ. А також анонсувала низку навчальних заходів, над якими працює НШСУ та які присвячені злочинам проти національної безпеки. Перші вебінари відбудуться вже у липні місяці.

Тетяна Фулей, модеруючи даний захід зазначила, що Національна школа суддів України у 2018 році розробляла навчальний курс з основ міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, який стосувався порушення норм міжнародного гуманітарного права на окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей. Було проведено дві апробації навчального курсу у Дніпровському та Харківському регіональних відділеннях НШСУ. Враховуючи події сьогодення матеріали навчання дуже змінилися, однак, для суддів є проблема у застосуванні норм МГП національними судами. Сьогоднішній семінар – це по суті адаптація навчального курсу до сучасних подій, що відбуваються в Україні. Структурно семінар відрізняється від аналогічних заходів, оскільки він побудований на розкритті теоретичних і практичних конструкцій міжнародного гуманітарного права, зокрема: понятійного апарату “міжнародне гуманітарне право”, “джерела міжнародного гуманітарного права”, “збройний конфлікт”, “агресивна війна”, “агресивні воєнні дії”, “закони та звичаї війни”, “воєнні злочини”, ознак міжнародного злочину та види (категорії) міжнародних злочинів, відмінностей між міжнародними злочинами та загальнокримінальними злочинами, елементів злочинів, видів джерел міжнародного гуманітарного права та міжнародного законодавства тощо. На сьогодні вже зареєстровано більше 18 тисяч проваджень по статті 438 ККУ. Тому маємо розглянути труднощі, які виникають у професійній діяльності суддів при правильній кваліфікації діянь та у використанні понять, а також розуміння тих концепцій, які за ними стоять. Модераторка презентувала міні-лекцію “Геноцид та злочини проти людяності”, у якій розкрила поняття та ознаки злочину геноциду, приклади покарань за вчинення геноциду згідно міжнародного законодавства, питання національного та міжнародного регламентування злочинів проти людяності.

Дмитро Крівцов, суддя  Московського районного суду міста Харкова, у міні-лекції “Злочин агресії. Окремі проблемні питання” розкрив визначення агресії, дії, що кваліфікуються як акт агресії. Викладач акцентував увагу на діях, що визнаються як акт агресії згідно Закону України “Про оборону України” та злочину агресії згідно ККУ. Також розглядалися питання щодо розмежування таких понять як воєнні дії, воєнний конфлікт і війна, розв’язування воєнного конфлікту, ведення агресивної війни та агресивних воєнних дій. Ці питання є важливими для правильної кваліфікації злочину агресії та визначення суб’єкту такого злочину.

Голова Перемишлянського районного суду Львівської області, кандидат юридичних наук Андрій Савчак у міні-лекції “Воєнні злочини. Джерела міжнародного гуманітарного права” окреслив ознаки МГП, розкрив його види  джерел та види воєнних злочинів згідно статті 8 Римського статуту. Окрема увага акцентувалася на Женевських конвенціях та Додаткових протоколах до них, окремих видах воєнних злочинів і суб’єктах відповідальності за них. Також наводилися конкретні приклади воєнних злочинів в Україні, аналіз статей ККУ, що криміналізують окремі воєнні злочини.

Крім того, учасники семінару обговорили проблемні питання розгляду справ щодо воєнних злочинів та особливості кваліфікації воєнних злочинів за статтею 438 ККУ.

Підбиваючи підсумки проведеного заняття, Наталія Шукліна зазначила, що судді опанували необхідний рівень знань у сфері міжнародного гуманітарного права та зможуть застосовувати норми МГП при здійсненні правосуддя. Проректор подякувала розробникам даного семінару та вказала на необхідності проведення ще одного заняття з даної тематики у липні 2022 року.