Національна школа суддів України

Застосування міжнародного права про збройні конфлікти у практиці національних судів

12 квітня 2019 року у Верховному Суді у форматі круглого столу відбулася зустріч розробників курсу для суддів, присвяченому застосування норм міжнародного гуманітарного права (МГП) і міжнародного кримінального права (МКП) у практиці національних судів.

У круглому столі, організованому за ініціативою Національної школи суддів України, участь узяли судді Великої Палати Верховного суду та Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.

На початку круглого столу до його учасників звернулися проректор Володимир Мазурок та секретар судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Василь Огурецький.

Володимир Мазурок зазначив, що розробка курсу почалася в жовтні 2017 року. Загалом за сприяння та експертної підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” відбулося 4 засідання групи розробників, більшість серед яких – це судді місцевих загальних судів. На завершальному етапі розробки курсу відбулося дві апробації: 5–6 грудня 2018 року в місті Харкові та 21–22 лютого 2019 року в місті Дніпрі.

Модераторкою круглого столу була Тетяна Фулей, яка є керівником групи розробників курсу. Вона окреслила проблематику круглого столу та наголосила, що під час його апробації виникла ідея презентувати матеріали курсу суддям Касаційного кримінального суду та обговорити окремі моменти застосування норм МГП, зокрема, співвідношення МГП з міжнародним кримінальним правом, національним кримінальним правом, міжнародним правом захисту прав людини. Необхідно також обговорити особливості застосування термінів зі сфери МГП та МКП, співвідношення джерел МГП, питання кваліфікації окремих злочинів, суб’єктів їх вчинення тощо. Таким чином, це інноваційний формат суддівської освіти, до певної міри, зумовлений як складністю теми, так і необхідністю найвищої судової інстанції бути готовою відреагувати на ті виклики, які постають при розгляді таких справ.

Доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню Микола Гнатовський зазначив, що неготовність країни називати речі своїми іменами в умовах недосконалості положень Кримінального кодексу України призвела до того, що у провадженнях, які надходять до суду, застосовується термінологія, яка стосується тероризму, а військові та воєнні злочини плутають навіть на найвищому рівні. Одним із обов’язків держави є фіксація, ефективне розслідування, наявність законодавства та притягнення до відповідальності осіб за вчинення воєнних злочинів. Основний тягар відповідальності лежить на національних судах і саме Кримінальному касаційному суду належить сформувати стандарти застосування права збройного конфлікту.

Доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Антон Кориневич у своєму виступі розмежував види збройних конфліктів у Криму та на Донбасі, дослідив наявність міжнародного збройного конфлікту/окупації в Криму, неміжнародного і міжнародного збройного конфлікту на Донбасі.

Учасники круглого столу обговорили необхідність врахування суддями положень МГП і МКП, наявність на території України збройних конфліктів, можливе вчинення міжнародних злочинів, зокрема воєнних злочинів та злочинів проти людяності, у межах ситуацій у Криму та на Донбасі, необхідність урахування прав і застосування гарантій, які надає міжнародне гуманітарне право, у справах, пов’язаних зі збройними конфліктами на Донбасі та в окупованому Криму, дискусійні проблеми судової практики застосування статтей 437 та 438 Кримінального кодексу України тощо.