Національна школа суддів України

Захист трудових та соціальних прав внутрішньо переміщених осіб і осіб, які постраждали від збройної агресії

17 серпня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ” провела  другий із серії п’яти вебінарів навчального курсу підготовки для суддів місцевих загальних та окружних адміністративних судів “Судовий захист прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України”

Слухачами навчального курсу у формі вебінарів стали судді місцевих загальних та окружних адміністративних судів з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської. Запорізької, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської областей, міст Києва, Кривого Рогу та Харкова.

З вітальним словом до слухачів другого вебінару звернулась Ганна Христова, керівниця Проєкту Ради Європи Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень”, докторка юридичних наук, яка зазначила, що Рада Європи приділяє значну увагу питанням прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від збройної агресії проти України, тема вебінару має важливе і актуальне значення у сьогоднішніх реаліях та презентувала сайт Офісу Ради Європи.

Модерувала вебінар начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, яка окреслила тему другого вебінару та провела вхідне експресопитування.

Кандидатка юридичних наук, доцент кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Алла Федорова, в рамаках другого вебінару базового навчального курсу презентувала міні-лекції “Захист трудових прав у практиці ЄСПЛ“, “Європейські стандарти захисту соціальних прав“, “Захист соціальних прав ВПО та осіб, які постраждалі від збройної агресії. Судова практика України“.

Начальник правового управління (ІV) департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Михайло Шумило, під час презентації міні-лекцій акцентував увагу на трудових правах під час воєнного стану в Україні, правах військовослужбовців в умовах воєнного часу.

Слухачі вебінару обговорили проблемні питання захисту трудових та соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, виконали практичне завдання. Модератор підбиваючи підсумки першого вебінару повідомила, що наступний вебінар базового навчального курсу відбудеться 31 серпня 2022 року.