Національна школа суддів України

Захист права власності Європейським судом з прав людини

13 вересня 2019 року Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України провело загальноукраїнський семінар для суддів апеляційних та окружних загальних судів  на тему:  “Застосування практики ЄСПЛ при розгляді справ щодо захисту права власності”.

Відкриваючи семінар, директор регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник і суддя, секретар палати Чернівецького апеляційного суду Онуфрій Колотило привітали учасників та учасниць заходу та зауважили,  що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на підготовку висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Вітальною  промовою  до  учасників  заходу  звернулась заступник  начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  у відставці Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидат юридичних наук, заслужений  юрист України Галина Юровська, яка відзначила актуальність  цього семінару.

Захід розпочато із “мозкового штурму” щодо обміну  досвідом  стосовно застосування Конвенції  та  практики  ЄСПЛ.

Семінар проведено за участі суддів – викладачів: судді Чернівецького апеляційного суду Ігоря Лисака, судді Ленінського районного суду м. Дніпропетровська, кандидата юридичних наук Андрія Нижного, судді Першотравневого районного суду м. Чернівці  Наталі Піхало, а також головного спеціаліста сектору судової роботи та  міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Ірини Лунги.

 До програми семінару включено такі теми:

- Загальна характеристика та застосовність статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

- Виправданість втручання у право мирно володіти своїм майном

- Застосування національними судами статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини та ін.

Використовуючи презентації PowerPoint, доповідачі разом зі суддями-учасниками семінару  обговорили проблемні аспекти розгляду цивільних справ, пов'язаних із захистом права  власності.

Учасники та учасниці взяли участь у дискусіях, експрес–опитуваннях із використанням клікерів та отримали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання. На завершення заходу судді поділилися враженнями, висловили свої побажання та пропозиції.