Національна школа суддів України

Захист інтересу у правовій визначеності

24 квітня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення усеукраїнської онлайн-підготовки для підтримання кваліфікації суддів та помічників суддів місцевих господарських судів. 

Тижневу підготовку відкрив  начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький, який у вітальній промові зазначив, що вже доброю традицією Школи є розпочинати заходи зі слів подяки воїнам, що захищають нас та, незважаючи ні на що, дають можливість працювати навіть за таких умов кожній інституції держави. Очільник відділу також подякував суддям-викладачам, які активно співпрацюють із НШСУ, діляться знаннями та практикою.

Директор Львівського регіонального відділення, доктор філософії Оксана Польна привітавши слухачів, ознайомила із правилами роботи під час проходження тижневої підготовки та закликала її учасників бути активними у дискусіях та обміну досвідом.

У своєму вітальному слові голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Лариса Рогач зазначила, що незалежно від того, що відбувається навколо нас всі ми повинні належно працювати, кожен на своєму робочому місці. В жодному випадку наша реальність не повинна знижувати рівень якості судочинства та його стандартів, - підсумувала Лариса Рогач.

Тижневу підготовку суддів та помічників суддів розпочато із лекції Лариси Рогач щодо способів захисту порушеного права у практиці Верховного Суду.

У проведенні тижневої підготовки беруть участь суддя Конституційного Суду України Галина Юровська; судді Верховного Суду  Надія Багай, Олександр Банасько, Наталія Волковицька, Тетяна Дроботова, Віталій Зуєв, Ірина Кондратова, Тетяна Малашенкова, Юрій Чумак; суддя Північного апеляційного господарського суду Борис Поляков; судді Західного апеляційного господарського суду Максим Желік та Світлана Бойко; суддя Господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва; судді Одеського господарського суду Лілія Грабован та Світлана Антощук; суддя Господарського суду Чернівецької області  Андрій Бутирський; менеджер проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” Ірина Кушнір;  докторант Запорізького національного університету Родіон Поляков та головний психолог ГЦ “Центр Жіночі перспективи” Світлана Бєляєва.

Модератор освітнього заходу – директор  Львівського регіонального відділення Оксана Польна.

Підготовка має на меті поглибити професійні знання суддів та помічників суддів та покращити  практичні навички з питань, що допомагатимуть у здійсненні їхньої професійної діяльності та обговорити колізійні норми і судову практику. Серед тем, що виноситимуться на розгляд аудиторії є: стадії відкриття провадження у справі, підготовки її до розгляду; розгляд справи по суті; судові рішення; особливості розгляду та актуальна судова практика у справах про банкрутство; про захист прав на об’єкти інтелектуальної власності; щодо  спорів, що виникають із забезпечення виконання кредитних зобов’язань; про припинення права користування, оренди земельної ділянки; з приводу оренди державного та комунального майна.

Судді та помічники суддів також опрацюють застосування юридичних позицій Конституційного Суду України при розгляді господарських спорів; способи захисту прав та інтересів у корпоративних спорах; забезпечення позову тощо. 

Належну увагу буде приділено розгляду і обговоренню практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві.

В межах підготовки буде проведено семінар “Розгляд справ про неплатоспроможність фізичних осіб господарськими судами: проблеми та шляхи вирішення”. 

Із повним текстом програми онлайн-підготовки можна ознайомитись тут.