Національна школа суддів України

Захист інтересу потерпілих – основна ідея нового Кримінального кодексу України

 4 серпня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Проєкт нового Кримінального кодексу України: основні новели”.

Захід організовано та проведено спільно Львівським та Одеським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна висловила вдячність усьому викладацькому складу за їх внесок у підготовку та проведення цього заходу та закликала учасників сповна використати можливість проведення фахової дискусії.

Володимир Пироговський, директор Одеського регіонального відділення, виразив впевненість, що семінар буде інформативним, а спілкування лекторів із слухачами, їх зауваження допоможуть якісніше проаналізувати зміни законодавчих норм.

До проведення навчання було залучено завідувачку кафедри медичного права ЛНМУ ім. Данила Галицького, голову Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, докторку юридичних наук, професорку Ірину Сенюту; професора кафедри кримінального права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, голову Робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, доктора юридичних наук Юрія Бауліна; професора кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, члена Робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, доктора  юридичних наук В’ячеслава Навроцького; завідувача кафедри кримінального права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, члена Робочої групи з питань розвитку кримінального права Комісії з питань правової реформи при Президентові України, доктора юридичних наук Юрія Пономаренка та експертку з адміністрування EUAM “Підтримка розробки нового Кримінального кодексу” Інну Вишневську.

Завданням проведеного семінару було обговорити реформування кримінального законодавства України та поглибити знання учасників з питань, що виникатимуть внаслідок цих змін. Слухачі були ознайомлені із концептуальними положеннями та змістом окремих норм проєкту нового Кримінального кодексу України, зокрема, з основними положеннями Особливої частини. Окремо було висвітлено поняття інституту кримінального правопорушення та кримінально-правові засоби у світлі змін до законодавства. Із слухачами активно обговорювались новітні підходи до криміналізації діянь у сфері охорони здоров’я. Під час семінару учасники обговорили законодавчі ініціативи до діючого Кримінального кодексу України та одержали фахові відповіді на всі актуальні запитання.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.